Minősítő gyakorlaton vett részt a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

(Budaörs, 2015. június 25. – Budaörsi Infó) Hétvégén került sor Budaörsi Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület minősítő gyakorlatára. A gyakorlat célja nem volt más, minthogy 2014. július 01-től önálló beavatkozást vállaló egyesület szakmai felkészültségének, eszközeinek, felszereléseinek bevethetőségének, valamint a beavatkozást irányító személy tűzoltásvezetői feladatainak ellátására vonatkozó alkalmasságának megállapítása, ellenőrzése. Az egyesület tizennyolc fővel látja el a szolgálatot Budaörs településen, közel huszonnyolcezres lakosság védelmét biztosítva.

 

 

Petró Tibor a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy évente egyszer van ilyen minősítő gyakorlat, amin meg kell felelniük ahhoz, hogy szolgálatot láthassanak el.

 

petro_tibor

Petró Tibor

 

“Egy önkéntes tűzoltó egyesület működéséhez négy dologra van szükség: megfelelő technikai eszközökre, megfelelő képzettségű és létszámú tagokra, kell hogy legyen együttműködési megállapodás a katasztrófavédelmi kirendeltséggel, és évente meg kell újítani a tűzoltók képességeit felmérő minősítő gyakorlatot.

Az idei szituáció, amiben helyt kellett állnunk egy épülettűz volt a tetőtérben. Ezt kellett felderíteni, életet menteni és tüzet oltani. 20 ember vett részt a gyakorlaton, ami nagyon jól sikerült. Az értékelés során kifogást nem találtak a munkánkban, meg voltak elégedve velünk, így továbbra is ellátjuk a feladatunkat ennek megfelelően.”

 

2014. április elseje mérföldkőnek számított a tűzoltó egyesületek életében, hiszen a tűzvédelmi törvény tavalyi változása lehetővé tette, hogy az mind technikailag, mind a szigorú szakmai kritériumoknak megfelelő egyesületek önálló beavatkozást vállalhattak.

A lehetőséggel élve az országban elsőként Pest megyéből négy egyesület vállalt önálló beavatkozást, majd nyáron ötödikként csatlakozott a budaörsi egyesület Az önálló beavatkozáshoz viszont több feltételt is kellett teljesíteniük, felkészültségüket rendszerbeállító gyakorlat során kellett bizonyítaniuk.

Ezeknek a szigorú szakmai feltételeknek tavaly az öt egyesület megfelelt, a rendszerbeállító gyakorlatot sikeresen teljesítették. Az egyesületek vállalták, hogy a riasztást követően éjjel-nappal tíz percen belül megkezdik a vonulást. Az elmúlt egy év tükrében azonban bátran kijelenthető, hogy az egyesületek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket a megfelelő szakmai alázattal végezték a munkájukat. Ha számokban mérjük a teljesítményt, akkor a számok alapján megállapítható, hogy a budaörsi egyesület százharmincnyolc esetben vonult tűzoltási, műszaki mentési feladatokhoz. Ebből negyven esetben avatkozott be önállóan, főleg műszaki mentésben vett részt hozzájárulva a közbiztonság megerősítéséhez.

A gyakorlatot ellenőrző megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sikeres vizsga esetén egy évig érvényes, önálló vonulásra és beavatkozásra szóló engedélyt ad ki az önkéntesek részére. Közel egy éve, hogy megtörtént egyesület rendszerbeállító gyakorlata, amely a hétvégén ismét megerősítésre került. A budaörsiek a hétvégén ismét sikeres minősítő gyakorlatot hajtottak végre a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és Érd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka ellenőrzésében.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.