Augusztustól a cégeknek kötelező a megjelenés a békéltető testületek előtt

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a fogyasztóvédelmi törvény tervezett változtatásait, akkor augusztus első heteitől kötelező lesz a problémás ügyben érintett vállalkozások részvétele a helyi békéltető testületek előtt – hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár hétfőn, Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatóján.

 

Koszorús László közölte, hogy a fogyasztók és a vállalkozások között felmerült problémák rendezésére létrehozott békéltető testületek előtti megjelenés eddig csak egy lehetőség volt a cégeknek. Hozzátette: emiatt sok vállalkozás távol is maradt, és így több ezer ember ügye maradt megoldatlan.

Az MTI kérdésére elmondta: a kormány javaslata a Parlament előtt van, csütörtökön kerül a törvényalkotási bizottság elé, amennyiben ott megszavazzák, akkor heteken belül zárószavazás is lesz róla. Jelezte, hogy a törvénymódosítás európai uniós irányelvet “lovagol meg”.

Koszorús László kiemelte: amennyiben a cégek az őket érintő vitás ügyben nem jelennek meg a békéltető testület előtt, akkor a kormányhivatal bírságot szabhat ki rájuk. Ennek mértéke kkv-k esetében 15 ezertől 500 ezer forintig terjedhet, míg a multinacionális nagyvállalatoknál az éves árbevétel akár öt százalékáig is terjedhet a bírság.

A helyettes államtitkár, aki hétfő délelőtt részt vett a Fejér megyei békéltető testület ülésén, hangsúlyozta: érdekeltté kívánják tenni a vállalkozásokat, hogy megjelenjenek az üléseken, és a felek megpróbálják egymás között megoldani a felmerült problémát, az ügyek pedig ne kerüljenek a bíróságok elé. A hatóság a vállalkozást eddig is büntethette, de a probléma attól még nem oldódott meg, például a hibás termék helyett nem kapott jót a vásárló, ez csak a békéltetés segítségével lehetséges – mondta.

Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója szerint a szankcionálás lehetősége új szegmense munkájuknak, amely a hatósági munkát erősíti a fogyasztók érdekében. Csak a végső megoldás lehet a bírságolás, amennyiben a rábeszélés nem vezet eredményre – emelte ki.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy vélte, a jogszabályváltozással a kormány hitet tesz a békéltetés folyamatának fenntartása mellett, és jónak ítéli meg azt a rendszert, hogy a kereskedelmi és iparkamarák mellett működnek a békéltető testületek.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára megjegyezte, hogy az elmúlt évben országosan meghaladta a tízezret a békéltető testületek által befejezett ügyek száma. Kirst László a Fejér megyei békéltető testület elnöke hozzátette: tavaly 405 befejezett ügyük volt, de voltak telefonos és személyes megkereséseik is, így mintegy 3000 embernek tudtak segíteni fogyasztóvédelmi ügyekben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.