Budapesten lesz az UNICEF Globális Megosztott Szolgáltató Központja

Egyezményt írt alá az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja (UNICEF) Globális Megosztott Szolgáltató Központjának budapesti megalapításáról hétfőn New Yorkban Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója és Mikola István külügyi államtitkár.

 

 

Az UNICEF székházában aláírt fogadóország-megállapodás nyomán a magyar fővárosban felállítandó központ több mint 300 alkalmazottja a gyermekjoggal, gyermekvédelemmel, gyermek-életminőséggel és árva gyermekek ügyével foglalkozó világszervezet bér- és számlafeldolgozását, részben az emberi erőforrás-ügyeit fogja intézni és egyúttal informatikai segítségnyújtást is végez.

“Szeretném megerősíteni kormányom elkötelezettségét az UNICEF-nek a gyermekek védelmét célzó, egyedülálló és nemes világméretű küldetése mellett” – jelentette ki az aláírás alkalmával Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára.

Elmondta, Magyarország évi 25 millió forinttal támogatja az UNICEF tevékenységét, a magyar kormány 2010 és 2014 között ezen felül 3,3 millió dollárral támogatott nemzetközi gyermekmentő projekteket.

“A szolgáltató központról megkötött megállapodás jelentősége az, hogy lehetővé teszi az UNICEF számára, hogy tevékenységét az eddiginél is hatékonyabban folytassa, kevesebbet költsön a saját működésére, és többet tudjon fordítani a gyerekekre” – nyilatkozott az MTI-nek a gyermekalap igazgatója.

A megállapodás jelentősége abban áll, hogy az jó az UNICEF és jó Magyarország számára, de a leginkább azon gyermekek számára, akiket mindkét fél szolgál – tette hozzá, megköszönve a magyar kormány együttműködését.

Mikola István hangsúlyozta: Magyarország örömmel veszi tudomásul, hogy az UNICEF Budapestet választotta, ami egybecseng a kormány azon törekvésével, hogy versenyképes és elsőrendű szolgáltató központként konszolidálja az országot Európa közepén, amely nemcsak multinacionális és külföldi cégek, hanem a nemzetközi és a regionális szervezetek számára vonzó.

Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az ENSZ szakosított szervei közül más szervei mellett már a magyar fővárosba telepítette globális szolgáltató központját az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és a Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) is.

A 24 pályázó közül elnyert székhely-megállapodás 15 évre szól és 10 évenként megújítható. Az utolsó körben az UNICEF-nek Magyarország és Malajzia között kellett döntenie. Mikola István az MTI-nek elmondta, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és más szervezetek is érdeklődnek Budapest iránt.

A fogadóország-megállapodást az Országgyűlésnek még ratifikálnia kell. Martin Mogwanja, az UNICEF ügyvezető igazgatóhelyettes az MTI-nek elmondta, hogy a központ mintegy 30 munkatárssal augusztustól lát hozzá tevékenységének kialakításához.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.