Megkezdődött a Bilderberg-csoport éves találkozója Tirolban

Huszonkét országból 140 befolyásos politikai döntéshozó, vállalatvezető, bankár, újságíró és tudományos szakértő részvételével kezdődött meg csütörtökön a Bilderberg-csoport nevű, zártkörű társaság idei találkozója az ausztriai Telfsben.

 

A nemzetközi fórumon – amely döntéseket nem hoz – mások mellett Heinz Fischer osztrák elnök, Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, Mark Rutte holland kormányfő, Charles Michel belga miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vesz részt. A meghívottak listáján szerepel Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter, Mario Monti egykori olasz kormányfő, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke, valamint számos befolyásos vállalat vezetője vagy tulajdonosa is.

A csoport közleménye szerint a négynapos rendezvényen a meghívott vendégek egyebek között aktuális gazdasági kérdésekről, a görög adósságválságról, Oroszországról, a Közel-Kelet helyzetéről, a terrorizmus jelentette veszélyről, a mesterséges intelligenciáról és az adatvédelemről cserélnek eszmét kötetlenül.

A találkozót fokozott biztonsági intézkedésekkel biztosítják. Az osztrák hatóságok a biztonsági erők 2100 tagját vezényelték a tiroli Telfs környékére. A közelben fekvő bajor Mittenwaldban háromszáz német rendőr áll készenlétben. A találkozónak otthont adó szállodát – amely mindössze 45 kilométerre van a bajor Alpokban fekvő Elmau kastélytól, a napokban lezajlott G7-csúcstalálkozó helyszínétől – elkerítették, és fölötte repülési tilalmat rendeltek el. A légtér biztosítására az osztrák hadsereg több repülőgépét és helikopterét rendelték a helyszínre.

A Bilderberg-csoport éves találkozóit sokan bírálják, elsősorban a titokzatoskodás miatt. Ellenzői idén Innsbruckban egy mindenki számára hozzáférhető, alternatív konferenciát szerveznek, és szombatra demonstrációt hirdettek meg Telfsbe, amelyre 1000-2000 embert várnak.

Az 1954-ben megalakult társaság az első találkozó helyszínéről, a hollandiai Oosterbeekben található Bilderberg szállodáról kapta a nevét. A konferencia “privát” jellegének köszönhetően a résztvevőket nem köti hivatali minőségük vagy az egyes kérdésekben korábban megfogalmazott álláspontjuk. A találkozón elhangzottakról általában nem adnak érdemi tájékoztatást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.