El kell köszönni a buxustól?

(Budaörs, 2015. június 09. – Budaörsi Infó) Az idei nyár sláger kártevője a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amely célspecifikusan csakis az örökzöld puszpángon (Buxus sempervirens) éli hernyóléti mindennapjait, a mediterrán látványt szerető kerttulajdonos legnagyobb bánatára. A négy centiméterre is megnövő, zöld alapon fekete csíkos gonosztevők tömegesen fogyasztják el a kertszobrászok kedvenc cserjéjének leveleit, menthetetlenül elpusztítva azt. A fővárosban szinte invázióról beszélhetünk, szinte alig találni kerttulajdonost, akinek puszpángja ne szenvedné a rohamot. Budakeszin sincs érintetlen cserje, Budaörs pedig mivel a két település között fekszik, kétfrontos háborút visel (ha még nem esett ugyan el).

Ha már megfertőződött a növény, sajnos nem sok esély adódik a régi látvány visszanyerésére, ugyanis a kártevők elpusztítása ellenére a növény alig képes idén megújítania lombját, viszont a puszpángmoly évente háromszor rajzik, aminek következménye a túlélési esély minimalizálódása. Amit meghagytak a tavaszi generációk a növényen, azt a nyáriak (legkésőbb az ősziek) befalják, elpusztítva az igen lassan fejlődő dísznövényt.

buxus_01_kifejlett_molylarva

Magyarországon 2011 óta nyomon követhető, Európába földlabdás növényekben megbújva behurcolt rovar nem kegyelmez. A dísznövényárusok egyre nagyobb része nem ajánlja már a puszpángot, ezért nem is nagyon szereznek már be viszonteladásra. A rovarölő permetszerek legtöbbje csupán a nagyon fiatal lárvákat pusztítja el, a kifejlett és jóllakott túléli a próbálkozást, ezért a leghatékonyabb, mégis legkellemetlenebb védekezési mód a manuális rovartalanítás.

 

buxus_00_Kifejlett_puszpangmoly

 

A cserje körbenyesése elpusztítja a lárvákat, de a zöldes-nyálkás maradékuk, a megrágott levélcsonkok és a szövedékeken tucatszámra található zöld ürülékgolyók látványa egyszerre elszomorító és visszataszító. A növény sűrű levélrendszere nem teszi lehetővé, hogy puszta kézzel ‘bogarásszunk’ benne, a mindennapi rutinba pedig belefárad az ember, miközben valahol a látótávolságon belül egy kifejlett, szürkés-kékes szárnyú moly már kileste azt a következő petézéséhez.

 

??????????????????????

 

Sajnos mérlegelni szükséges, hogy megéri-e ezen csodálatos növény látványa a megtartásához szükséges anyagi és energiaráfordítást, miközben a selyemfényű puszpángmolyok a legcsodálatosabb korszakukat élik. Jelen állás szerint az utolsó puszpángig élvezni fogják a Kárpát-medence adta lehetőségeket.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.