Pünkösdkor mi kerül az asztalra? (receptekkel)

Pünkösdkor a paraszt családoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. Egyébként húst ritkábban ettek, de a juhtartó vidékeken nem csak húsvétkor, hanem pünkösd napján is fogyasztottak bárányt, birkapörköltet. Máshol inkább marhahús, baromfi került az asztalra. A tojásrántottának mágikus hatást tulajdonítottak (a tojás termékenységszimbólum), és szintén kötelező volt valamilyen édes kalács készítése (fonott kalács, túrós lepény, mákos kalács). Sárközben azonban nem édes tésztát, hanem sós kalácsot sütöttek, melyet tejföllel, borssal kentek meg. A bodza leveléből és virágából főzött szörpnek, teának minden betegséget gyógyító hatást tulajdonítottak.

 

Kevéssé közismert, hogy a Pünkösdhöz is kapcsolnak a hagyományok néhány jellegzetes ételt.

A Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése, pl. báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, s a tésztákat friss gyümölccsel – eperrel, cseresznyével – töltötték meg.

 

Bárányszelet majoránnás mártással (Erdélyi recept)

Hozzávalók (4-6 főre): 1 kg bárányhús, 2 kanál zsiradék (az eredeti recept sertészsírt használ, ha tradicionálisak akarunk lenni, vegyünk mangalica zsírt), 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomag vegyes zöldség + 1 nagyobb fehérrépa, 1 kanál liszt, só, majoránna.

Elkészítése: A megmosott és felszeletelt húst újra megmossuk, lobogó vízben leforrázzuk, majd több vízben ismét megmossuk. Így a minimális faggyúízt is elvesszük. A zöldséget apróra vágjuk. A lábosba beletesszük a felszeletelt húst a zöldséggel, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a fedőt levesszük, és a maradék vizet elpárologtatva, zsírjára pirítjuk. A hússzeleteket és a zöldséget kivesszük egy tányérra, a megmaradt zsiradékkal és a liszttel barna rántást készítünk. Vízzel feleresztve mártás sűrűségűre keverjük, ízlés szerinti mennyiséggel majoránnával ízesítjük, illetve sózzuk. Visszatesszük a húst és a zöldséget, és össze rottyantjuk. Köretként egyszerű, sós vízben főzött, cikkekre vágott burgonya illik hozzá a legjobban, s persze egy pohár finom, könnyű vörösbor.

 

Epres kevert tészta

Hozzávalók: 2 egész tojás, 10 dkg vaj, 2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 2 csomag sütőpor, kb. fél kiló friss eper.

Elkészítése: A vajat a két egész tojással és a cukorral kézi mixerrel habosra kikeverjük. A lisztet összevegyítjük a sütőporral. Az alap masszához fokozatosan adagolva a lisztet és a tejet összekeverjük a tésztát. Egy közepes tepsit kivajazunk, kilisztezünk és beleöntjük a masszát, egyenletes eloszlásban. Tetejét megszórjuk az egész, vagy – nagyobb szemek esetén – feldarabolt eperrel.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, s kb. 30-40 percig sütjük. Közepébe kést, vagy villát szúrva ellenőrizzük, hogy átsült-e. (Ha már nem tapad fel nyers tészta, akkor igen.) Ha kell, akkor még 5-10 percig süthetjük. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálra tesszük, tetejét kicsit megszórjuk porcukorral.

Egész nyáron át készíthetjük az éppen aktuális friss gyümölccsel! Különösen finom még meggyel és sárgabarackkal, amiket persze ki kell magozni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.