Több megyében csütörtökön is várhatók zivatarok

A várható heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt nyolc megyére másod-, négyre és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre a meteorológiai szolgálat.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben csütörtökön is várhatók olyan heves zivatarok, amelyeket akár 90 kilométer/órásnál erősebb szél és nagy méretű jég kísérhet. Továbbá helyenként rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Baranya, Nógrád, Tolna és Pest megyére, valamint Budapestre a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökre.

A meteorológiai szolgálat azt írta: csütörtökön nyugaton már stabilizálódik a légkör, napközben a Dunántúlon már kisebb eséllyel fordulhat elő zivatar. Ugyanakkor a délután második felében és este – kiemelten az ország keleti harmadán – továbbra is számítani lehet heves zivatarokra.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 13-18, másutt 20-29 Celsius-fok között valószínű, a legmelegebb a Tiszántúlon várható. Késő estére 13-19 fok közé hűl a levegő.

 

 

Károkat okozott a vihar több helyen

 

A Magyarországon átvonuló vihar szerdán éjjel több településen kárt okozott.

A vihar miatt kialakult üzemzavarok következtében szünetel az áramszolgáltatás a Nógrád megyei Patak, Dejtár és Ipolyszög teljes területén, valamint Bánk egy részén – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A kimaradás több mint kétezer fogyasztót érint. A hiba elhárításán már dolgoznak a szolgáltató szakemberei.

Egy csévharaszti családi házba szerdán késő este villám csapott. Ennek következtében tűz keletkezett a tetőtérben, amit a lakók eloltottak. Az időközben kiérkező monori hivatásos tűzoltók átvizsgálták a tetőtéret, de lánggal égést már nem tapasztaltak. Személyi sérülés nem történt.

Budapest XXII. kerületében, a Zentai úton parkoló autóra, valamint egy vezetékre dőlt egy fa, a fővárosi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, hogy elhárítsák a veszélyt – derül ki az OKF közleményeiből.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.