Obama: a klímaváltozás veszélyezteti a nemzetbiztonságot

Fogy az idő arra, hogy meg lehessen birkózni a klímaváltozás megfordíthatatlanná váló következményeivel, a szélsőséges időjárás és a tengerszint emelkedése pedig nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, mert növeli a globális instabilitás és konfliktus veszélyét – figyelmeztetett Barack Obama elnök szerdán.

 

Az elnök az amerikai parti őrség New London-i akadémiájának végzősei előtt tartott beszédében figyelmeztetett a veszélyekre. Kitérve arra, hogy Washingtonban többen tagadják a klímaváltozás valóságát, leszögezte: “a tudomány vitathatatlan, a bolygó melegszik”. Rámutatott, hogy az emelkedő tenger el fogja borítani az alacsonyan fekvő területeket, és veszélyezteti a partvidéki katonai létesítményeket, a szélsőséges időjárási jelenségek miatt pedig több humanitárius misszióra lesz szükség.

Az amerikai haderőnek az elnök szerint a klímaváltozást figyelembe kell vennie már a tervezés szakaszában is. Ennek tagadása, vagy a szükséges intézkedések elutasítása veszélybe sodorja az Egyesült Államok nemzetbiztonságát és aláássa fegyveres erőinek készültségét.

Barack Obama szerint a klímaváltozás a világ minden országát érinti majd.

“Egyetlen ország sem immunis. Azért vagyok ma itt, hogy kimondjam: a klímaváltozás súlyost fenyegetést jelent a globális biztonságra és közvetlen kockázatot a nemzetbiztonságunkra nézve, és – félreértés ne essék – hatással lesz arra, hogy a haderőnk miként védelmezi országunkat”- fogalmazott az elnök a több mint négyezer fős közönség, köztük 224 végzős kadét előtt.

Mint mondta, a rendkívüli szárazság Nigériában hozzájárult a Boko Haram terrorcsoport felemelkedéséhez, Szíriában pedig a rossz termés és az élelmiszerárak növekedése békétlenséget váltott ki, amely polgárháborúhoz vezetett.

Obama hangsúlyozta: elkötelezett aziránt, hogy vezető szerepet játsszon a világban a klímaváltozás elleni harcban. Az elnök második ciklusának prioritásává emelte az üvegházgáz-kibocsátás csökkentéséről szóló globális egyezmény kidolgozásának befejezését. Ez a remények szerint a decemberi párizsi klímacsúcsra várható.

A Fehér Ház szerdán jelentést adott ki, amely szerint a klímaváltozás felerősítheti az olyan feszültséget okozó tényezőket, mint a szegénység és a politikai instabilitás, valamint kedvező környezetet teremt a terrorizmus számára. A klímaváltozás miatt gyakrabban szükségessé váló katasztrófa-elhárítás új igényeket támaszt az amerikai eszközökkel szemben, és alkalmazkodást tesz szükségessé a Pentagonban. A dokumentum szerint az amerikai védelmi minisztérium tanulmányozza, hogy mennyire sebezhető a klímaváltozás által 7 ezer bázisa és egyéb létesítménye.

Az elnök az ünnepség alkalmából találkozott a 100 éves Olivia J. Hookerrel, aki 1945-ben az első afroamerikai nő volt, aki a parti őrség kötelékébe lépett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.