Gumicsont a médiának, avagy a gödör a völgyben

(Budaörs, 2015. május 20. – Budaörsi Infó) A képviselő-testület mai ülésén a napirend előtti hozzászólásokban ismét terítékre került a Solaris félbemaradt építkezése, vagyis közismertebb nevén a gödör-ügy. Helyi lakosok egy csoportja kérte, hogy Budaörs Város Önkormányzata találjon megoldást erre a problémára. A Pest Megyei Kormányhivatal levele szerint hosszút távon veszélyes lehet a gödör, Wittinghoff Tamás polgármester szerint viszont ennek veszélye nem áll fent, és a kormányhivatal anyaga szakmaiatlan és előre megrendeltnek tűnik. 

 

2015. április 22-én a képviselő-testületi ülésen Gáspár Béla  fideszes képviselő ismételten felhívta a figyelmet a Városi Uszoda mellett félbemaradt beruházásra, aminek következményeképpen ott még mindig egy hatalmas gödör tátong. A képviselő azt kérte, hogy hívjanak össze egy lakossági fórumot, ahol a képviselők és a polgármester is részt vesz, hogy megoldják ezt a problémát. Wittinghoff Tamás nem támogatta ezt az elképzelést, hiszen elmondása szerint ők nem tudnak mit tenni ebben az ügyben, nem hozna megoldást egy fórum.

Ezt követően  szerkesztőségünkbe érkezett egy olvasói levél, amelyet többen is aláírtak (nevek a szerkesztőségben). Ebben a levélben a helyi lakók egy csoportja szintén a fent említett területre szeretnék felhívni a figyelmet, ami a Budafoki út és az M1/M7 melletti szerviz út sarkánál található. Ez a gödör, elmondásuk szerint évek óta megoldatlan problémaként éktelenkedik a városban.

A lakosok kérésével és kérdéseivel felkerestük Budaörs Város Önkormányzatát, amely úgy nyilatkozott, hogy a Solaris néven ismertté vált terület magántulajdonban van, ezért az önkormányzatnak közvetlen ráhatása nincsen az ingatlan sorsára.

„Korábban már készült egy hidrogeológia vizsgálat, mely a környezetben lévő épületek és a gödör „kapcsolatát” vizsgálta. Ez az anyag nem igazolt semmiféle összefüggést a környező területek némely épületén tapasztalt repedésekkel kapcsolatban. A lesüllyedt talajvízszint egy megfelelően alapozott ház esetében nem okozhat ilyen problémát. Sokkal inkább volt gond a korábbi magas szint, mivel az agresszív talajvíz nem tesz jót az épületeknek, s korábban sok helyen a vízóra aknákban is állt a víz.

Jelenleg egyébként hatósági eljárás van folyamatban az illetékes építés felügyeletnél, melynek részleteit a döntés után fogjuk megismerni, s melynek célja az eredeti állapot helyreállítása, azaz a gödör eltüntetése.”

 

Ezt a nyilatkozatot követően Nagy Sándor András a helyi Fidesz elnöke arról írt szerkesztőségünknek a cikkünkben megjelentek kapcsán, hogy közérdekű bejelentést tett a katasztrófavédelemnél, amely szervezet „kellően megalapozottnak találta a helyzetet ahhoz, hogy hatósági eljárást indítson, és a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes szerveihez utalja az ügy kivizsgálását”. A leveléhez csatolta az ügyről szóló Kormányhivatali levelet, amelyet Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott írt neki.

„Megvitattuk, hogy mit lehetne tenni az érdekükben, majd további tájékozódás után április 15-én közérdekű bejelentést tettem a katasztrófavédelemnél, amely szervezet kellően megalapozottnak találta a helyzetet ahhoz, hogy hatósági eljárást indítson, és a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes szerveihez utalja az ügy kivizsgálását. A Bányafelügyelet szakemberei helyszíni szemléjük során megállapították, hogy a gödör hosszú távon veszélyezteti a környező házakat és épületeket. Éppen ezért az építésügyi hatóság további eljárást kezdett az ügyben.

Mindezek a Pest Megyei Kormányhivatal mellékelt válaszából kiderülnek, valamint további olyan információk is, amelyek ellentmondani látszanak az önkormányzat kommunikációjának.”

 

2015. május 20-án a Képviselő-testület napirend előtti hozzászólásaiban ismét terítékre került ez a téma. Gáspár Béla hivatkozott a Pest megyei Kormányhivatal levelére. Elmondása szerint a szakhatóság kimondta, hogy a gödör hosszú távon problémát jelenthet, így ismét felkérte a képviselő-testületet és a polgármestert egy lakossági fórumon való részvételre, ahol az érintettekkel tudnának beszélni.

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere elmondta, hogy jobban örült volna ha ezt a szakmaiatlan anyagot, ami a helyi Fidesz kezében van, nem használták volna. A jegyző elmondta, hogy lakossági fórumot csak a képviselő-testület hívhat össze, így Gáspár Bélának erre egyedül nincs felhatalmazása.

Majd kielemezték a Pest Megyei Kormányhivatal levelét, amelyben az állt, hogy a területet csak kívülről figyelték meg, és megállapították hogy rövid távon nem kell semmilyen veszélyre sem számítani. Hosszú távon pedig csak akkor, ha a víz szivattyúzása megszűnik.

Mártonffy István főépítész elmondta, hogy korábban négy talajtechnikai vizsgálatot is végeztetett az önkormányzat, ami kimutatta, hogy a gödör nincs hatással a környező utakra, sem pedig az épületekre. Hozzátette, hogy főépítészként neki is ez a szakvéleménye.

A gödör ügyét gumicsontként aposztrofálta a polgármester, amit a helyi Fidesz dobott a média elé, hogy az rágódhasson rajta.

Így előrelépés nem történt. Lakossági fórumot a képviselő-testület nem kíván összehívni.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.