Hasznos tudni, miként tárgyaljon a béréről munkavállaláskor

Minden munkaválasztás alapvető része a fizetésről való egyeztetés. Vezetői posztokon előfordul külön ilyen témájú interjú, a legtöbb álláskereső azonban a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk erre és milyen hibákat érdemes elkerülnünk?

 

 

Mérjük fel, mennyi kell a megélhetéshez

A bértárgyalás előtt célszerű alaposan átgondolni összes havi kiadásunkat – autó-és lakáshitel, lakbér, rezsi, közlekedés, és minden egyéb – ami alatt nem tudunk egy munkalehetőséget sem elvállalni. Ezt aztán bruttósítsuk, ugyanis a munkaadó ebben a kategóriában terveznek – javasolja cikkében a Monster.hu.

 

Tájékozódjunk több forrásból

Előrevihet az adatgyűjtésben, ha böngészünk az internet fizetés témájú fórumain. Az emberek a neten nicknevek mögé bújva bőkezűen szolgáltatják az információkat bérezésükről. Segíthetnek még a tájolásnál a fejvadászok, a karrier-tanácsadók, az egykori évfolyamtársak, a netes bérkalkulátorok is. Ügyeljünk arra is, hogy cégméret, iparág és felelősségi kör szerint nagy különbségek lehetnek. Emellett az állásinterjús teljesítmény is befolyásolhatja a végső bérajánlatot.

 

Ha kérik, írjuk be a CV-be a bérigényt

Az álláshirdetések egy részében bevett fordulat a „Pályázatát fizetési igény megjelölésével a … címre küldje”. Mit tegyünk ilyenkor? Rossz fényt vet az álláskeresőre, ha nem ír semmit. Ennek az üzenete: figyelmetlen vagy nincs tisztában piaci értékével. Célszerű egy fizetési sávot megadni (50 ezer forintnál ez ne legyen nagyobb. Például így: „Fizetési igény: bruttó 200-250 ezer forint. A munkakör és a juttatási rendszer pontos ismeretének függvényében finomítható.”

 

Várjuk ki a cég bérajánlatát

Törekedjünk arra a bértárgyaláson, hogy ne mi mondjuk ki a konkrét összeget. Így ugyanis előfordulhat, hogy reméltnél sokkal magasabb fizetés szerezhető. Ha keveset mondanak, akkor pedig lehet érvelni álláspontunk mellett. Érdemes a bértárgyalás alatt kérdezni a felelősségi körről, a munka tartalmáról. Ha az álláskeresőtől kérnek összeget, akkor az előadásmód is számít. Nézzünk a partner szemébe és határozottan mondjuk ki az összeget. A bizonytalanság, a szemkontaktus hiánya nem jelent előnyös tárgyalási pozíciót.

Ne feledkezzünk el a béren kívüli juttatásokról: előfordulhat, hogy a vártnál alacsonyabb összeg hangzik el bérajánlat gyanánt. Béren kívüli juttatásokkal (benzinpénz, utazási, étkezési hozzájárulás stb.) vagy egy teljesítmény-központú bónusszal feljavítható az ajánlat.

(piacesprofit.hu nyomán)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.