Egy tipp közös tulajdonú kft-k részére

(Budaörs, 2015. május 17. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) A legutóbb tárgyalt gyámügyi kérdés a közös tulajdonú kft-k tulajdonosait is érinti, ha az egyik tag hirtelen meghal.

 

Ha volt kiskorú örököse a tagnak, akkor jó eséllyel ő örökli a tulajdonrészt és akkor ugyanilyen jó eséllyel a gyámügy veszi kezelésbe az örökséget. De egy gyanakvó özvegy sem sokkal jobb új üzlettárs, aki attól fél, hogy ki akarják semmizni, ezért mindenbe beleszól és ahol tud, keresztbe tesz.

Nem lesz könnyű ezután a cég vezetése.

Ezt meg lehet előzni, ha a tulajdonosok még életükben írnak egy szerződést, hogy a cég pénzén kötnek minden tagra kockázati életbiztosítást, méghozzá olyan értékben, amennyit ér a tag részesedése a cégben. (Ezt az értéket érdemes évente felülvizsgálni.)

Ha bárki meghal, a cég pénzén kötött életbiztosítás összegét megkapja az örökös, de a tag részesedése a kft. többi tagjára száll. Mivel ez a cégtulajdonosok közös akarata volt, a cég értékét évente közösen felbecsülték és ennek összege a biztosítás miatt rendelkezésre áll, elég nehéz belekötni a dologba a bíróságon.

(A dolog szépséghibája, ha már túl sokat ér a cég, egy erősen elhízott, dohányzó 55 éves cégvezetőre elég nehéz lesz 300 milliós életbiztosítást kötni. De kisebb cégeknél, pár tízmilliós összeggel gond nélkül működhet.)

Ha közös céged van valakivel, érdemes egy ilyen esetre is felkészülni.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.