Magyar feliratot tett ki az EMNP az egyik nagyváradi Körös-hídra

Magyarul is kiírta a Sebes-Körös folyó nevét az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete egy nem rég átadott nagyváradi híd egyik hídfőjénél – közölte kedden a párt sajtószolgálata.

 

A párt helyi vezetői kedden a sajtó jelenlétében hajtották végre a polgári engedetlenségi akciót. A folyó nevét románul közlő tábla alá a hivatalossal megegyező külalakú magyar táblát helyeztek ki. Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a többi hídfőre is kihelyezze a magyar feliratokat.

A politikus elmondta, mind a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény, mind a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája előírja, hogy a földrajzi neveket a kisebbségek nyelvén is ki kell írni. Noha Románia mindkét egyezményt ratifikálta, a nagyváradi magyarság számára az önkormányzat nem biztosítja ezt a jogot.

sebes_koros_felirat_nagyvarad2_2015maj13

A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: engedélyt nem kértek a tábla kihelyezésére, és ha a hatóságok bírságot rónának ki emiatt, állnak elébe.

Az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) évek óta küzd azért, hogy a 24,5 százalékban magyarok által lakott Nagyváradon kerüljenek ki a magyar utcanévtáblák. Ilie Bolojan, Nagyvárad liberális párti polgármestere egy múlt héten adott interjúban elmondta, az utcanevekre vonatkozó jelenlegi önkormányzati határozat egyelőre csak a magyar “utca”, és “tér” szavak kiírására vonatkozik, és nem teszi lehetővé az utcanevek lefordítását, de nem tartotta lehetetlennek, hogy a későbbiekben az utcanevek is megjelenjenek magyarul.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.