Állj ki te is a természetért! – Riadólánc indult a természetvédelem érdekében Európában

Riadólánc indult a természetvédelem érdekében Európa-szerte több száz szervezet részvételével, amelyek szerint az Európai Bizottság (EB) tervezett reformjai a rövid távú gazdasági haszonért feláldozhatják a természetvédelem eddig elért eredményeit – hívja fel a figyelmet keddi sajtóközleményében három természetvédelmi szervezet.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország közös tájékoztatásában arra kéri a magyar állampolgárokat, vegyenek részt a bizottság által kezdeményezett konzultációban és álljanak ki a természeti értékek megőrzése mellett.

Az EB tervezett reformjaiban felmerülő gazdasági és politikai érvek évtizedeket visszalépve, ismét szembeállítják a természeti erőforrások védelmét a gazdasági fejlődéssel – írják. A rövid távú gazdasági szempontok szűklátókörűsége, az ésszerűtlen gazdasági növekedés kényszere drámaian megnöveli az esélyét annak, hogy elveszítjük az európai természetvédelem alapjait, eddigi eredményeit – figyelmeztetnek a szervezetek.

A közlemény szerint az EB online társadalmi konzultációt indított az állampolgári vélemények összegyűjtésére, amire alapozva újragondolják a madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelveket. A www.magyartermeszet.hu oldalon egy kattintással részt lehet venni a konzultációban, felszólítva az európai vezetőket, hogy ne gyengítsék a természeti örökség megőrzését garantáló jogszabályokat – olvasható a közleményben.

Az irányelvek eredeti formájukban az eddigi legátfogóbb és legnagyobb méretű természetvédelmi hálózat, a Natura 2000 alapját szolgáltatták. Ezek az irányelvek nem csupán az uniós természetvédelem alappillérei, de egyben Magyarország természeti értékeinek megőrzését is szolgálják – írják. Úgy vélik, az egy évtizede még példaértékű magyarországi természetvédelem közelmúltban tapasztalt lejtmenetét éppen az uniós természetvédelmi szabályozás képes fékezni, aminek “megreformálása” ezt az ellensúlyt is kiiktatná, így hazánkban a negatív hatás többszörösen érzékelhető lenne.

A közlemény idézi Halmos Gergőt, a MME vezetőjét, aki kiemelte: számos adat igazolja, hogy a természetvédelmi irányelvek jól működnek, ha megfelelően alkalmazzák őket, valamint bizonyított tény az is, hogy ezek a jogszabályok nem állnak a fejlődés útjában.

Megélhetésünk a természeti javakon alapszik, ha ezek megfelelő védelmét nem biztosítjuk, akkor saját jövőnket herdáljuk el – tette hozzá Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója a közleményben.

Farkas István, a MTVSZ ügyvezető elnöke közölte: arra kérnek mindenkit, nyilvánítson véleményt az Európai Bizottság felé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.