La Libre Belgique Magyarországról

Zéró bevándorlás és halálbüntetés: nagy gondban van a Fidesz, s a szélsőjobboldal témáit teszi magáévá – írja vasárnap kelt tudósításában a La Libre Belgique, Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja.

 

A lap felidézi, hogy a miniszterelnök a héten arról beszélt, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését Magyarországon. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a büntető törvénykönyv lehetőséget ad a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására, a halálbüntetés eltörlése pedig az uniós tagság előfeltétele.

A bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció a lap tudósítója szerint 12 “éppen annyira közvetlen mint elfogult” kérdéssel lényegében a következőt kérdezi: “akarja-e Ön, hogy Magyarország bevándorlókat fogadjon be, majd egy, a franciaországihoz hasonló támadás áldozatává váljon, vagy a kormány inkább a magyar családokat és a születést részesítse előnyben?”

A lap úgy értékeli, hogy a Fidesz a tapolcai időközi választáson a Jobbiktól elszenvedett “súlyos vereséget” követően egy pillanatra elbizonytalanodott, hogyan hódítsa vissza a kormányból kiábrándult szavazókat, akik a távolmaradókhoz vagy a Jobbik támogatóihoz csatlakoznak. “Politikai számítással Orbán Viktor az illegális bevándorlás elleni zéró toleranciát választja, ahogy azt a szélsőjobb a párizsi terrortámadások után követelte, és vitát nyitna a halálbüntetésről, amit pedig 2012-ben még elutasított” – állapítja meg a belga napilap tudósítója.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypárt stratégiája erősíteni vagy féken tartani fogja-e a Jobbikot, a belga lap egy neve mellőzését kérő magyar újságírót idéz, aki szerint a kormány válasza “teljesen célt téveszt, mert a választók nem az “ideológiai puhányság” miatt fordulnak el tőle, hanem ügyeik és az arroganciájuk miatt”.

A cikk szerint a centrista-konzervatív Fidesz, amelyet a legjobboldalibb elemei kerítenek hatalmukba, teret enged egy nacionalista-populista pártnak, s miközben a szélsőjobbot kergeti, végső soron ő maga tart majd neki bakot. A tudósítás szerint a választásokig hátralévő három év “veszélyes” lesz.

http://www.lalibre.be/actu/international/hongrie-viktor-orban-a-droite-toute-554398bc3570fde9b301ac04

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.