A Budaörsi Önkormányzat minden szerződése nyilvános lesz

A közélet tisztasága és az átláthatóság növelése érdekében Budaörs Város Önkormányzata a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy minden szerződést, értékhatártól függetlenül oldalhű másolatban feltesz a város honlapjára.

Az információszabadság törvény jelenleg azt írja elő, hogy az 5 millió forint feletti szerződések főbb adatai jelenjenek meg az önkormányzatok honlapján. Ennél azonban lehetséges szigorúbb szabályozás is, amiről helyi rendeletben dönthet az önkormányzat. Budaörs város képviselő-testülete egyhangúlag amellett kötelezte el magát, hogy értékhatár nélkül nemcsak a legfőbb adatokat, hanem minden szerződést teljes terjedelmében nyilvánosságra hoz. A szerződések a személyes és minősített adatok kitakarását követően kerülhetnek fel a honlapra.

A képviselő-testület 9/2015 (II.25.) rendelete úgynevezett egyedi közzétételi lista életbe léptetéséről döntött Budaörsön, amely az információszabadság törvény által kötelezően előírt, úgynevezett általános közzétételi lista kiegészítéseit tartalmazza. Ez alapján 2015. június elsejétől nyilvános lesz az önkormányzat, valamint az általa fenntartott intézmények, illetve többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok által kötött árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó valamennyi szerződés. A dokumentumok fontosabb adatai kereshető formában kerülnek fel az önkormányzat honlapjára, valamint feltöltik a szerződések oldalhű másolatait is.

Fontos változás az is, hogy júniustól nemcsak a Közbeszerzési Hatóság központi honlapján jelennek meg a közbeszerzési felhívások, és más, a jogszabály által előírt közbeszerzési dokumentumok, hanem az önkormányzat honlapján is elérhető lesz minden, a közbeszerzésekkel kapcsolatos információ.

Wittinghoff Tamás polgármester az új rendelet kapcsán kijelentette: az átláthatóság ilyen mértékű növelése egyúttal jelzés a vállalkozások és a lakosság felé is, hogy a városháza maximálisan elkötelezett a szabályos, korrupciómentes működés mellett és nincs takargatnivalója. Hozzátette: sajnálatos, hogy ez a hozzáállás nem elterjedt az önkormányzatok körében, holott a titkolózás még abban az esetben is bizalmatlanságot szülhet, ha a háttérben egyébként minden rendben zajlik.

A helyi jogszabály megalkotását pozitívan fogadta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is, amelytől írásos véleményt kért a polgármesteri hivatal. Válaszlevelében dr. Péterfalvi Attila, a hivatal elnöke kifejtette: a szóban forgó adatok közzétételének nincs akadálya, sőt, a Hatóság üdvözli és támogatja a kezdeményezést.

(forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.