Timmermans is reagált a halálbüntetés napirenden tartására és a migrációs nemzeti konzultációra

Az egyik népszerű közösségi oldalon reagált szerdán késő este a halálbüntetés napirenden tartására és a migrációról a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációra Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, aki a többi között az alapjogok kérdéséért is felel.

 

A holland szociáldemokrata politikus szerint a halálbüntetés eltörlése mérföldkő az alapjogok európai fejlődésében, és erkölcsi tekintélyt adott a kontinensnek, hogy világszerte felemelje hangját a halálbüntetéssel szemben. Timmermans felidézi, hogy az EU alapjogi chartája tiltja, hogy bárkit halálra ítéljenek vagy kivégezzenek, és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletben mondta ki, hogy a halálsor, a kivégzéstől való folyamatos és növekvő félelem ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, továbbá, hogy a kivégzés békeidőben elfogadhatatlan büntetési forma. A bíróság szerint a halálbüntetés egy emberi lény előre megfontolt és szándékos elpusztítása az állami szervek által – mutat rá a bizottság alelnöke.

“Így nincs kétség afelől, hogy a halálbüntetés visszaállítása ellentétes lenne az EU alapértékeivel” – nyomatékosítja Frans Timmermans.

A migrációról tartandó nemzeti konzultációval összefüggésben a korábbi holland külügyminiszter világossá teszi, hogy a közvélemény álláspontjának kikérése fontos eszköz lehet a kormányok és egyéb hatóságok számára, hogy olyan politikákat alakítsanak ki, melyek bírják az emberek támogatását.

“Ebből a szempontból teljes mértékben a magyar hatóságoktól függ, hogy tartanak-e konzultációt a migrációról” – húzza alá a bizottság első alelnöke, mondandójának további részében ugyanakkor kemény kritikát fogalmaz meg a tervezett nemzeti konzultációval szemben.

“Egy elfogultságon, sugalmazó, sőt, félrevezető kérdéseken, a bevándorlókkal szembeni előítéleteken alapuló nyilvános konzultációt aligha lehet objektív alapnak tekinteni a megalapozott politika tervezéséhez” – vélekedik Timmermans, aki szerint a bevándorlást a terrorizmus keretében értelmezni, a migránsokat pedig az emberek munkahelyét és megélhetését fenyegető veszélyként beállítani “rosszindulatú és egyszerűen helytelen”.

A politikus úgy véli, hogy ez csak félreértéseknek és előítéleteknek biztosít táptalajt, negatív attitűdöt teremt és táplál a kisebbségekkel szemben, és konfliktust a társadalom különböző csoportjai között.

“Szándékosan félrevezető a migránsoknak pusztán a társadalomra jelentett teherként való beállítása a hozzájárulásaik említése nélkül” – fogalmaz Frans Timmermans. A holland politikus hangsúlyozza, hogy a migráció jelentette kihívásokat őszinte, nyílt és kiegyensúlyozott módon kell kezelni.

“Nem tehetünk úgy, mintha nem vennénk észre, időnként milyen súlyos kihívást jelent a migráció társadalmaink számára. De mindeközben sosem téveszthetjük szem elől alapértékeinket, és annak szükségességét, hogy megőrizzük plurális és sokszínű társadalmunkat, amely a minden egyénnel szembeni kölcsönös tiszteleten és egyenlő elbánáson alapul” – zárja az interneten közzétett sorait Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

https://www.facebook.com/frans.timmermans/posts/905760009446859

 

 

 

ET-ombudsman: a halálbüntetés ellentétes Európa értékeivel, a nemzeti konzultáció tartalma elfogadhatatlan

 

Rendkívüli aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai közbeszédben szerinte tetten érhető “populista trend” miatt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán kiadott közleményében.

“A halálbüntetés visszaállításának ötlete, amelyet Orbán (Viktor) miniszterelnök vetett fel, összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent” – húzta alá közleményében Muiznieks.

A lett politikus a kormány által a migrációról kezdeményezett nemzeti konzultációra is reagált. Úgy vélte, az újabb megnyilvánulása annak, hogy a magyar kormány negatívan áll az emberi jogokhoz.

“A nyilvános konzultáció fontos eszköz a demokratikus társadalmakban, ám a Magyarországon elindított konzultáció tartalma elfogadhatatlan. Intoleranciát szít a migránsokkal szemben, akiket a magyar társadalomra leselkedő veszélyforrásként fest le” – hangoztatta közleményében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet emberi jogi biztosa.

Muiznieks emlékeztet, hogy tavalyi jelentésében is aggodalmának adott hangot a migránsok magyarországi helyzetével kapcsolatban, s amiatt, hogy a politikai közbeszéd hangvétele megbélyegzi őket.

Közleménye végén az ombudsman arra kérte a kormányt, hogy fogadja meg az általa megfogalmazott ajánlásokat, s a migráció kérdésében az emberi jogokat jobban középpontba állító megközelítést alkalmazzon.

Orbán Viktor kedden Pécsett beszélt az egyik kaposvári dohányboltban történt gyilkossággal összefüggésben arról, hogy a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.