14-16. századi magyar temetkezési helyet tártak föl a Drávaszögben

Csaknem háromszáz, több száz éves csontvázat őrző magyar temetkezőhelyet tártak fel a régészek Novi Ceminac és Kácsfalu (Jagodnjak) települések között a horvátországi Drávaszögben – közölte az Új Magyar Képes Újság csütörtökön megjelent számában.

 

A horvátországi magyar hetilap beszámolója szerint a sírkertben a 14-16. században temetkeztek. Az egykori temető a készülő A5-ös autópálya nyomvonalán fekszik, így az építkezések előtti archeológiai vizsgálódások során bukkantak a sírokra.

A lap tudni véli, hogy eddig 270 csontváz került elő, és napról napra újabbra bukkannak. A szakemberek azt mondják, hogy becsléseik szerint a feltárás végéig háromszáznál is több emberi maradvány kerül elő a föld mélyéről. Nagy részük jó állapotban maradt meg a homokos talajban – írta a lap.

Sime Vrkic, a kutatás vezetője a helyi magyar nyelvű sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a temetkezőhelyet az egykori Csemény falu magyar nemzetséghez tartozó lakói használhatták (birtokosai a Lőrinc nádor fia Keménytől leszármazó Cseményiek, a Matucsinai család oldalága).

Az elhunytakat téglalapalakú sírokba temették, gyakran koporsó nélkül, 1,80 méteres mélységben. A halottat hátára fektetve helyezték sírba, karjuk kétoldalt egyenesre nyújtóztatva fekszik a test mellett vagy a mellen keresztbe téve.

A sírok némelyikében viseletek darabjait is megtalálták, kevés ékszer is előkerült, dísztű és gyűrű. A halottak szájába pénzérmét helyeztek, ez a szokás még az ókorban keletkezett. Az érmék azonosításával pontosabban behatárolhatják a temetkezés ideje. A csontokat Zágrábba küldik antropológiai vizsgálatra. Itt állapítják majd meg a maradványok korát, nemét, és a csontokból különböző betegségek is kimutathatók.

A lap úgy értesült, hogy még nem döntötték el, mi lesz a maradványokkal: lehet, hogy múzeumba kerülnek vagy további vizsgálatokat végeznek rajtuk, de az is lehet, hogy az elemzések után újra visszakerülnek a földbe.
http://huncro.hr/lathatar/6211-2015-04-22-09-32-19

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.