Ülésezett Budaörsön a képviselő-testület – Vita a polgárőr egyesületek támogatásáról

(Budaörs, 2015. április 22. – Budaörsi Infó) 2015. április 22-én ülésezett a képviselő-testület Budaörsön. A napirendi pontokat itt megtalálják.

 

A napirend előtti hozzászólásokban Sokolowsky Márk (Fidesz-KDNP) kérte a képviselő-testületet, hogy vegyék le a 18-as napirendi pontot, a városi szintű polgárőr feladatok ellátásának támogatásának ügyét.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) azt kérte, hogyha nem is veszik le a napirendről, legalább azt a témát tárgyalják előbb ami már több bizottság elbírásán is átment. A testület azonban 11 nem és 4 igen szavazattal elvetette mindkét kérést, így szavaztak a 6 millió forint felszabadításáról a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület részére.

A napirendi pontok közül levették a lakótelepi kutyafuttatók ügyét.

Wittinghoff Tamás  polgármester elmondta, hogy mindkét oldalról kapott levelet, és ígérete szerint a következő testületi ülésen tárgyalni fogják az ügyet. Amiért most el kellett halasztani az az volt, hogy az Ifjúság utcában nem történt még egyeztetés. A Budaörsi Kutyabarátok Egyesület nyílt leveléllel reagált a hírre közösségi oldalukon.

Napirend előtt Bakó Krisztina (BFE) ismertette az Érdi Építés Hatóság megállapítását, miszerint a Máriavölgy utcánál történt építkezés nem volt szabályos. Elmondása szerint ez a határozat néhány napon belül jogerős lesz.

Wittinghoff Tamás hozzátette, hogy nem csak arról van szó, hogy engedély nélkül kezdték meg az építkezést, hanem az is szerepel a határozatban, hogy az építtetőnek vissza kell állítania a hegyet eredeti állapotába.

Sokolowski Márk felhívta a figyelmet a Kertész utcai útburkolat rossz állapotára és kérte, hogy tegyék meg annak érdekében a megfelelő lépéseket, hogy a jelenlegi állapot változhasson. Mindezek mellett jelezte, hogy a Budafoki és a Temesvári utca sarkán egy közlekedést segítő tükörre lenne szükség a balesetek elkerülése érdekében.

A Kertész utcával kapcsolatban azonban előrelépés csak abban az esetben várható, amennyiben az ott élők a telekrészükből egy részt leadnak, hogy egységes lehessen az utcakép.

Gáspár Béla a múlt hónapban tartott képviselő-testületi ülésen és most is felhívta a figyelmet a Városi Uszoda mellett félbemaradt beruházásra, aminek következményeképpen még mindig egy hatalmas gödör tátong. A képviselő azt kérte, hogy hívjanak össze egy lakossági fórumot, ahol a képviselők és a polgármester is részt vesz és megoldják ezt a problémát. Wittinghoff Tamás nem támogatta ezt az elképzelést, hiszen elmondása szerint ők nem tudnak mit tenni ebben az ügyben, nem hozna megoldást egy fórum.

Császárné Kollár Tímea kérte a képviselő testületet, hogy a továbbiakban is támogassák és segítsék a BTG munkáját.

 

15_aprilis_22_kepviselo_testulet

 

 

Löfler Dávid hangsúlyozta, hogy az előző testületi ülésen, amikor arról szavazott a testület, hogy a Budaörs Kőhegy és térsége építési övezetbe sorolt ingatlanjaira vonatkozó változtatási tilalmat és rendeletalkotást megszavazzák, ő már akkor kifejezte aggályait, hogy körültekintőbben kellene rendeletet alkotni, hisz az adott helyzeten ez akkor nem segített semmit sem.

Továbbá kérte, hogy a Károly Király utca felől, a Régészeti Múzeum előtti területen 3 új parkoló hely kialakítását gondolják át.

Erre válaszként Wittinghoff Tamás, Csenger-Zalán Zsolt 2015. április 9-ei sajtótájékoztatójára emlékeztette a képviselőt, ahol a képviselő azt kérte, hogy önkormányzati rendelettel akadályozza meg a testület a további rombolást. Az új parkoló helyekkel kapcsolatban nem kapott választ a képviselő.

 

15_aprilis_22_kepviselo_testulet5

 

Kisfalvi Péter kérte, hogy az Auchannál lévő hídnál szinkronizálják a közlekedési lámpákat egymással, mert nagyon hosszú a várakozási idő. A polgármester elmondta, hogy ezzel kapcsolatban felkeresik az illetékest, a Magyar Közút KHT-t.

Tóth Ferenc jelezte, hogy az Őszibarack utca vége nagyon gazos és rendezetlen, ezért egyeztessenek a BTG-vel a probléma megoldása végett.

 

15_aprilis_22_kepviselo_testulet2

 

Bíró Gyula alpolgármester elmondta, hogy a szombati Gazdapiaccal kapcsolatban érkezett megkeresés, miszerint a gazdák rendezetlenül, szemetesen hagyják el a területet. Erre a problémára kérte, hogy keressenek megoldást.

Majd ismét szóba kerültek az új közvilágítási ledlámpák. Vannak akik túl erősnek, és vannak akik gyengének érzik a fényüket. A panaszokat megvizsgálják és a lámpákat is.

 

Az előterjesztett és a bizottságokon átment napirendek döntő többségét egyhangúan elfogadta a testület.

Az új parkolási rendelettel kapcsolatban olyan módosítást eszközöltek, miszerint a Károly király utca Szabadság út–Baross utca közötti szakaszra, és a Nefelejcs közre is kiterjesztik a rendeletet június 1-től.

Mindezek mellett még egy további módosító javaslatot is elfogadtak, miszerint az egészségügyi szolgáltatást nyújtó dolgozók részére időkorlátozás nélküli parkolási engedély lép életbe.

 

15_aprilis_22_kepviselo_testulet3

 

 

Megszavazta 15 igen szavazattal a képviselő-testület a Törökbálint Önkormányzatával kapcsolatos ügyeket is, amelyben szerepelt a Budaörsi Temető bővítése is.

Sokolowski Márk a témával kapcsolatban azt kérdezte, hogy ez a döntés miként befolyásolja a város iparűzési adóbevételét. Amire a válasz az volt, 1,8 millió forintnyi iparűzési adó bevételkiesést jelent majd a város számára évente.

 

Budaörsön a Kossuth Lajos utca 5. szám alatt Fizikoterápiás központ kialakításával kapcsolatban megszavazták, hogy az egyetlen pályázó által benyújtott pályázati anyagot elfogadják. Sokolowski Márk kérte, hogy írják ki újra a pályázatot, hogy több pályázó közül lehessen választani, Bíró Gyula viszont azt mondta, hogy az a lényeg, hogy minél előbb elindulhasson a központ. Így Sokolowski Márk javaslatát elutasították.

A nyilvános testületi ülés utolsó napirendje között volt a városi szintű polgárőr feladatok ellátására történő támogatás biztosításának döntése.

A döntés értelmében 6 millió forintot felszabadítottak, és ezt az összeget a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület részére, az Egyesület 2015. évi működésének támogatására biztosították.

 

15_aprilis_22_kepviselo_testulet4

 

Császárné Kollár Tímea nehezményezte, hogy a polgárőr egyesületek nem egyenlő arányban részesülnek a támogatásból.

Sokolowski Márk a szakmai érveket hiányolta az a döntés mellett, hogy miért a fent említett egyesület kapja meg a támogatást.

Gáspár Béla nem értette, hogy mi a probléma a Budaörsi Törökugrató Régió Polgárőr Egység munkájával kapcsolatban.

Bíró Gyula kifejtette, hogy előző testületin azt kérték, hogy egy városi színtű polgárőrség működjön, ezen nem kívánnak most sem változtatni.

Löfler Dávid kérte, hogy hallgassák meg a Törökugrató Polgárőrség vezetőjének Halász Endrének álláspontját, azonban másodszori kérését is elutasította a testület azzal az indokkal, hogy a másik egyesülettől nincsen jelen senki.

 

Ezután zárt ajtók mögött folytatódott az ülés.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. […] 2015. április 22-én a képviselő-testületi ülésen Gáspár Béla  fideszes képviselő ismételten felhívta a figyelmet a Városi Uszoda mellett félbemaradt beruházásra, aminek következményeképpen ott még mindig egy hatalmas gödör tátong. A képviselő azt kérte, hogy hívjanak össze egy lakossági fórumot, ahol a képviselők és a polgármester is részt vesz, hogy megoldják ezt a problémát. Wittinghoff Tamás nem támogatta ezt az elképzelést, hiszen elmondása szerint ők nem tudnak mit tenni ebben az ügyben, nem hozna megoldást egy fórum. […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.