Kulcs-Tartó Program: segítség a lakhatás megtartásáért

(Budaörs, 2015. április 12. – Budaörsi Infó/Kiszámoló)Menhely Alapítvány a legnagyobb és talán a legismertebb budapesti hajléktalanokat segítő alapítványa.

 

Ők hozták létre a Kulcs-Tartó programot, amely jogi és szociális (de nem pénzbeli) segítséget ad azoknak személyesen és telefonon is, akiknek a felhalmozott tartozások miatt a lakásuk elvesztésével kell szembenézniük. A program célja, hogy segítsenek az embereknek a lakhatásuk megtartásában.

Megkértek, hogy írjak a lehetőségről, hogy minél több érintetthez eljusson a lehetőség híre.

Ha tudsz valakit a környezetedben, akinél fennáll a lakás elvesztésének a lehetősége, ajánld figyelmébe a Kulcs-Tartó programot!

 

 

A Kulcs-Tartó Programról bővebben

 

Ha már nem tudja törleszteni lakáshitelét…

Ha úgy érzi, hogy tartozásai miatt elvesztheti a fedelet a feje fölül…

Ha nem tudja, hogy hihet-e a fizetési nehézségeire megoldást kínálóknak…

Hívjon bennünket!

 

Nézzük meg együtt! Gondoljuk át közösen!

A Menhely Alapítvány a hajléktalanság elkerülése céljából ingyenes, minden politikai és gazdasági érdekcsoporttól független tanácsadó szolgálattal várja Önt!

A programban adósságkezelésben jártas szociális munkások és jogászok működnek közre

– az aktuális helyzet értékelésében
– a kívánt, a lehetséges és a valószínűsíthető jövő tervezésében
– a konkrét lépések kivitelezésében.

 

Mikor lehet őket felhívni?

Hétfő-kedd-szerda 18:00-20:00 Telefon: +36 20 269 9838

Csütörtök-péntek 18:00-20:00 Telefon: +36 20 418 4516

(Személyes ügyfélfogadás telefonos interjú alapján.)

E-mail: kulcstarto[kukac]menhely.hu

 

A Menhely Alapítvány „Kulcs-tartó” programja a hajléktalanság felé zuhanó emberek, családok támogatását, lakásvesztésének megelőzését tűzte ki célul.

Ma Magyarországon az adósságukat 120 napnál hosszabb ideje nem fizető háztartások száma kiemelkedően magas, mintegy 1,5 millió. 2009-ben egyes területeken megduplázódott az adósságkezelésre jelentkezők száma. A hajléktalanellátó szervezetek is tapasztalják, hogy olyan emberek kérnek tőlük tömegesen segítséget, akik még nem vesztették el lakhatásukat, de egzisztenciájuk már megrendült. A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatához beérkező hívások között is egyre több olyannal találkozunk, amikor lakásban lakó vagy éppen a lakásvesztés pillanatában levő emberek kérnek információt, segítséget.

Általános tapasztalat, hogy a hajléktalanság veszélyzónájába kerülő emberek túl későn kérnek segítséget. Ilyenkor sokkal nehezebb már a helyzetük konszolidálása, sokszor szinte lehetetlen. Tapasztalataink szerint a családok szétesése, az emberek anyagi ellehetetlenülése miatt bekövetkező talajvesztésnek (hajléktalanná válásnak) hosszú lappangó időszaka van. A szokásos családi krízisnek látszó válságok gyakran visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el. Ekkor szakadnak szét azok az emberi kötelékek, amelyek a krízishelyzet megszűnése után sem állíthatók helyre. Ebben a helyzetben annyira lebénítja az embereket a bekövetkező baj lehetőségének gondolata, hogy a legkézenfekvőbb lépéseket sem tudják megtenni. Az elhatalmasodó, feldolgozhatatlannak látszó traumák egyik kiindulópontja sokszor az adósságterhek miatt keletkezett belső és külső konfliktus.

„Kulcs-tartó” programunkkal arra teszünk kísérletet, hogy a krízishelyzet hosszan lappangó időszakában nyújtsunk segítséget. A programmal preventív lehetőséget kívánunk nyújtani a Budapesten és agglomerációjában élő, bajba került emberek számára. Olyan telefonon elérhető konzultációt teszünk lehetővé, mely akár anonim módon is igénybe vehető, s melyen keresztül a bajba került ember időben informálódhat lehetőségeiről.

Ennek keretében a segítséget kérő embert – helyzetének felmérése után – informáljuk az általa igénybe vehető segítségekről, így az esetlegesen elérhető pénzbeli ellátásokról; szükség szerint jogi, pszichológiai és adósságkezelési tanácsadást is ajánlunk. Felkészítjük a szolgáltatások igénybevételére, tájékoztatjuk a feltételekről. A legnehezebb esetekben a hajléktalanság felé zuhanó emberrel, családdal együtt gondolkodva térképezzük fel a lehetséges kivezető utakat, lakhatási lehetőségeket.

További információ:
www.kulcstartoprogram.blog.hu

 

(Budaörsi Infó/Kiszamoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.