Bod Péter Ákos: még mindig túl nagy az állam mérete

Az állam mérete még mindig túl nagy Magyarországon – mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) alelnöke a bankszektor és a gazdaság aktuális kérdéseiről, a pénz világában zajló folyamatokról szervezett pénzügyi konferencián, kedden Budapesten.

 

A Magyar Közgazdasági Társaság BME-n működő ifjúsági szervezetének konferenciáján az MNB volt elnöke elmondta: Magyarországon még mindig a foglalkoztatottak túl nagy részét tartja el az állam. Úgy fogalmazott: széles rétegek “nem tudtak leválni” még az államról.

Gondnak nevezte, hogy a rendszerváltás után a gazdasági átalakulást a gazdasági folyamatok átpolitizálódása kísérte, ráadásul a politikai-társadalmi erők között nem volt egyetértés jelentős nemzetstratégiai kérdésekben, például az euró bevezetésében.

Az MNB volt elnöke rámutatott: a magyar gazdaság – régiós összehasonlításban is – “kiábrándító” teljesítményt produkált a rendszerváltást követő 25 év alatt, a GDP 1989-hez képest csupán 30 százalékkal bővült, a lakosság fogyasztása pedig csak 20 százalékkal nőtt. Az viszont pozitívnak mondható, hogy a rendszerváltást követő másfél évtized alatt modern gazdasági szerkezet alakult ki az országban – fűzte hozzá.

Bod Péter Ákos azt is a negatív tendenciák között említette, hogy a piacgazdaság, a kapitalizmus támogatottsága a lakosság körében folyamatosan csökkent, 1991-ben még a lakosság 80 százaléka, 2009-ben már csak 46 százaléka támogatta a piacgazdaságot.

A volt jegybankelnök kiemelte: a Kádár-korszakból örökölt szemlélet még mindig uralkodik a lakosság egy jó részében, ez a réteg a gondjainak megoldását az államtól várja, ezért tudta az állam a szerepét, méretét erősíteni az utóbbi években.

Bod Péter Ákos úgy vélte: a politikai vezető réteg egy részének piacgazdasági ismerete hiányos, ezért náluk is visszaköszönnek a kádári sztereotípiák.

Riecke Werner, az MNB korábbi alelnöke a világban tapasztalható pénzpiaci folyamatokról elmondta: a Fed, az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbank mennyiségi lazítási korszakának vége, a Fed előbb-utóbb kamatot emel, és ennek hatására egy idő után a magyar jegybank is “idő előtti” kamatemelésre kényszerülhet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.