Húsvét – Nyuszi, tojás, locsolás, hiedelmek és babonák

(Budaörs, 2015. április 4. – Budaörsi Infó) Már szint a csapból is a locsolóversek és a nyuszitojások folynak. Ezért arra gondoltunk, hogy még mi is ráteszünk egy lapáttal. Cikkünkben olvassál el, hogy miért is locsolkodunk és milyen babonák élnek a népi hiedelemben a Húsvéttal kapcsolatban.

 

 

Nyuszi, tojás, locsolás

 

Mindenki számára legismertebb talán a húsvéti locsolkodás. Eredete a pogány időkig nyúlik vissza, amikor is megvesszőzték vagy meglocsolták a lányokat friss vízzel, hogy így maradjanak, üdék, és termékenyek. Cserébe leginkább tojást illik adni, amit a fiúknak érdemes eltenni, majd bizonyos idő után megnézni. Az a tojás, amelyik az idő múltával a legszebb marad, mutatja a lány szerelmének tartósságát. A tojásfestés szokását az Európába visszatérő keresztes lovagok hozták magukkal, de eredete egészen a perzsa időkig nyúlik vissza. Ők használtak először a tavasz megünneplésére színezett tojásokat. Érdekes, hogy a tojás újjászületést és termékenységet szimbolizáló motívumait azon északi népeknél is megfigyelhetjük, akiknél hagyományosan nem jellemző a baromfitartás. Ők tavasz érkeztekor az erdőben fészkelő madarak tojásait gyűjtötték össze.

Húsvét elmaradhatatlan része a húsvéti nyúl, szerepe szintén az újjászületés szimbolizálása. Az egyik vízözönnel kapcsolatos történetben olvashatjuk, hogy nyúl mentette meg az állatokat, amikor Noé bárkája léket kapott, mégpedig úgy, hogy betömte azt a farkával, ezáltal minden állat megmenekült.

 

 

 

Húsvéti babonák

 

Nagypénteken tilos volt kenyeret sütni, mert féltek, hogy kővé válik.

Tilos volt az állatokkal foglalkozni, és mosni, mert aki az így mosott ruhát viselte, villám sújtotta.

Aki aznap még hajnal előtt friss vízzel mosakodott, elkerülték a betegségek.

A húsvéti ételek maradékainak az emberek varázserőt tulajdonítottak. A húsvétvasárnap megáldott kalács morzsáit a tyúkoknak adták, hogy sok tojást tojjanak, a sonka csontját a gyümölcsfákra aggatták, bőséges termés reményében.

Ahhoz, hogy egész évben szerencsénk legyen, húsvétkor feltétlenül új ruhát kell viselnünk.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.