Franciaországi légikatasztrófa – Steinmeier: szörnyű látvány a katasztrófa helyszíne

Szörnyű látványt nyújt a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat szerencsétlenségének helyszíne – mondta a német külügyminiszter kedden, miután tájékozódott a balesetről.

 

Frank-Walter Steinmeier a tárca Berlinben kiadott közleménye szerint a helyszínen tárgyalt a francia hatóságok képviselőivel és megtekintette a külvilágtól elzárt hegyvidéki területet, ahol szétszóródva fekszenek a lezuhant utasszállító roncsai.

A miniszter azt mondta: a térség “borzalmas képet mutat”, az áldozatok hozzátartozóinak gyásza pedig “mérhetetlen”. A francia hatóságok munkája “példamutató”, amiért a német kormány köszönettel tartozik nekik – tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier mellett a német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt is a katasztrófa térségébe utazott kedden, és a repülőgép-szerencsétlenség körülményeinek feltárásán német szakértők is dolgoznak.

Szerdán Angela Merkel kancellár is felkeresi a baleset helyszínét.

A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Germanwings-járat fedélzetén 150 ember – 144 utas és 6 fős személyzet – tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt eltűnt Franciaország déli részén az Alpok felett. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője.

 

 

 

A lezuhant géppel hétfőn gondok voltak

 

A Germanwings német légitársaság kedden lezuhant gépével hétfőn technikai gondok adódtak, az Airbus A320-as órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren – írta a Spiegel Online hírportál, amelynek értesülését megerősítette a Germanwings anyavállalata, a Lufthansa.

A Spiegel Online beszámolója szerint a Germanwings repülőjén a Nose Landing Door nevű elem hibásodott meg. Ez egy billenő fedél a gép törzsének elején, az orrfutóműnek helyet adó üreget fedi, akkor nyitják ki vagy zárják be, amikor a kereket kiengedik vagy behúzzák.

A gép a meghibásodás miatt hétfőn órákig az úgynevezett AOG-státusban (Aircraft on Ground – repülőgép a földön) vesztegelt – írta a Spiegel Online.

A hírportál szerint az Airbus A320-as lezuhanása után megtagadta a munkát a Germanwings és a Lufthansa több Düsseldorfból indítani tervezett járatának személyzete, így törölni kellett egy madridi, egy londoni és egy stockholmi járatot.

A Lufthansa egy szóvivője megerősítette, hogy hétfőn meghibásodást észleltek a kedden lezuhant gép orrfutóművét fedő szerkezeten, de hangsúlyozta, hogy a meghibásodást elhárították és a gép már hétfő délelőtt 10 óra óta a szokásos rend szerint közlekedett.

Kiemelte, hogy a munkát megtagadó alkalmazottak személyes okokra hivatkoztak, és senki nem mondta közülük, hogy azért nem akar repülni, mert úgy érzi, valami nincs rendben a gépével.

Német hírportálok beszámolói szerint a Germanwings számos további járatát is törölték a katasztrófa után. Nem indult el egyebek között a Berlinből Londonba, Düsseldorfba, Koppenhágába és Stuttgartba közlekedő járat, a Lipcse-Halle repülőtéren pedig a stuttgarti és a köln-bonni járatot törölték.

A Germanwings nem tájékoztatott a járattörlések okáról.

 

 

 

KKM: a konzuli szolgálat nem kapott hivatalos értesítést magyar áldozatról

 

A Magyar Konzuli Szolgálat eddig nem kapott magyar állampolgár érintettségéről szóló hivatalos notifikációt az illetékes német krízisközponttól a franciaországi légi szerencsétlenséggel összefüggésben – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedd este 8 óra után az MTI-t.

A katasztrófával kapcsolatban nem érkezett konzuli védelem iránti hozzátartozói érdeklődés az érintett magyar külképviseletekhez és a konzuli szolgálathoz – olvasható a tárca közleményében. Hangsúlyozták: a rendelkezésre álló információk alapján a katasztrófának vélelmezhetően nincs magyar érintettje.

Közölték: a német külügyminisztérium válságközpontja helyettes vezetőjének hivatalos tájékoztatása szerint nem állnak rendelkezésre az áldozatok állampolgárságával kapcsolatos adatok. Nemzetközi jogi kötelezettségeik alapján a krízisközpont azonnal értesíti az állampolgárság szerint illetékes külképviseletet, ha az azonosítás során az adott állam állampolgárának érintettsége merül fel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.