Tunéziai merénylet – Olasz külügyminisztérium: négy olasz halt meg

Az olasz külügyminisztérium késő esti bejelentése szerint a Tunézia fővárosában szerdán elkövetett terrortámadásban a korábbi közléssel ellentétben nem három, hanem négy olasz turista veszítette életét, és legalább tizenhárom olasz sebesültet szállítottak kórházba.

 

Az olasz áldozatok személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni, hogy az egyik halott egy 64 éves nyugdíjas Novara városából, egy másik pedig torinói.

Az olasz turisták a Costa Fascinosa olasz tengerjáró hajóval érkeztek Tuniszba. Nagy létszámú csoportban mentek el meglátogatni a Bardo múzeumot, ahol a terrortámadás történt.

Az olasz turisták között volt Torino önkormányzatának harminc közalkalmazottja is. A merényletet elkerülők az olasz sajtónak elmondták, hogy a támadás hírére azonnal visszasiettek a tengerjáróra, amelyet azóta biztonsági okokból nem hagyhatnak el.

Sergio Mattarella államfő közleményben hangsúlyozta, hogy Olaszország nem hagyja magát megfélemlíteni a barbár támadástól. Matteo Renzi miniszterelnök kijelentette: “aki a demokráciát támadja, bennünket támad”.

Pietro Parolin szentszéki államtitkár “kegyetlen és embertelen” támadásról beszélt a Vatikáni Rádióban, hangoztatva, hogy Isten nevében nem szabad gyilkolni.

tuneziai_merenylet2_2015

A terroristák először buszukból kiszálló turistákra nyitottak tüzet a Bardo múzeumnál, majd az épületben is vadásztak rájuk. A terepszínű ruhába öltözött támadók géppisztolyokkal voltak felfegyverkezve. A látogatók többségét sikerült kimenekíteni az épületből, de – Habíb Eszid tunéziai miniszterelnök késő esti közlése szerint – összesen 17 turista életét vesztette, és meghalt egy múzeumi alkalmazott, egy rendőr, két terrorista és még egy – egyelőre azonosítatlan – személy. A merényletnek 44 sebesültje van.

A múzeum szomszédos a tunéziai parlamenttel, amelyet a támadás után azonnal kiürítettek. A rendőrök a múzeumot megrohamozva vetettek véget a terrorcselekménynek.

Az Il Giornale olasz jobbközép napilap csütörtöki főcíme szerint a tuniszi merénylet “hadat üzent Olaszországnak”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.