Pengeváltás a sajtószabadságról – Fidesz vs Budaörs Fejlődéséért Egyesület

(Budaörs, 2015. március 18. – Budaörsi Infó) A budaörsi Fidesz elnöke Nagy Sándor András elküldte gondolatait sajtószabadságról. Erre az írásra reagált a Budaörs Fejlődéséért Egyesület elnöke Molnár Gábor, önkormányzati képviselő. Olvassák el cikkünkben, hogy miként gondolkodik ebben a témakörben a két oldal. 

 

 

Gondolatok a budaörsi sajtószabadságról

(Nagy Sándor András –  Fidesz-KDNP, elnök)

 

nagysandor_fidesz

Megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem március 15-én a városi koszorúzási ünnepségen. A polgármester úr ünnepi beszéde lényegre törő és rövid volt, amivel kevés politikus jutalmazza meg ma közönségét Magyarországon. A szokásos napi pártpolitikai üzenetek mellett beszédében olyan értékeket is kiemelt, melyek közös nevezőként kell hogy szolgáljanak a mai vezetők számára. A demokrácia, az európai mintájú fejlődés, valamint a sajtószabadság melletti elkötelezettség sokunk számára követendő példa. Ez utóbbi gondolat különös hangsúlyt kapott a beszédben.

„Az egyik legfőbb üzenet maga a sajtó szabadsága, mint alapintézményé: ha a sajtó csak szavakban szabad, akkor nincs, aki ellenőrizze a hatalom birtokosait, ez pedig mérhetetlen korrupcióhoz vezethet” – jelentette ki Wittinghoff Tamás.

Egy budaörsi ellenzéki párt vezetőjeként e szavak megragadták a figyelmem, hiszen egy két évtizede regnáló polgármester szájából hangzottak el, aki a képviselő-testületben is kétharmados hatalmat gyakorol a BFE képviselői által.

Vajon legfejlettebb városként, Budaörs képes-e példát mutatni az ország többi részének, a sajtószabadság biztosításában is? Városunk abban a szerencsés helyzetben van, hogy több sajtótermékkel is büszkélkedhet. A Budaörsi Napló, Budaörsi Infó, az Új Lap és a Minalunk.hu napi szinten olyan szellemi frissességet és közéleti pezsgést biztosít, melyet megirigyelhetne bármely nagyváros az országban.

Köztudott, hogy ez a szellemi pezsgés nem utolsósorban a polgármesteri hivatal évek óta tartó, bőkezű támogatásának köszönhető. Emellett az önkormányzat alá tartozó városi intézmények hirdetései is fontos bevételi forrást jelenthetnek. A források szétosztásánál fontos szempont lenne azonban, hogy az egyenlők között ne legyenek „még egyenlőbbek”, akiknek politikai okok miatt több forrás jut mint másoknak.

A polgármester úr által kiemelt sajtószabadság és a helyi médiafinanszírozás kapcsolata ezért kérdéseket vet fel. A március 15-i ünnepségen világossá vált, hogy Budaörsön is érvényesíteni kellene a városvezetés által méltán nagy becsben tartott, nyugati sajtófinanszírozási mintákat. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy a helyi sajtó politikai befolyástól függetlenül, nagyobb szabadsággal, és biztosabb anyagi feltételek mellett végezhesse munkáját a közvélemény tájékoztatásában. A sajtószabadság sérülne akkor, ha az önkormányzat – most, hogy teljhatalmat birtokol – részrehajló médiatámogatási gyakorlattal veszélyeztetné a helyi piacot. A sajtószabadság azt is jelenti, hogy nem csak a hatalom számára kedves orgánumok kapnak támogatást, hanem minden budaörsi sajtótermék. Ettől lenne továbbra is virágzó városunk.

Budaörs első embere ünnepi beszéde alapján olyan értékrendet kíván képviselni, mely példamutató lehet az országban. Most reményeink szerint bebizonyítja, hogy Budaörs egy olyan sziget, ahol a sajtó nem csak szavakban szabad.

 

Nagy Sándor András

Elnök
Fidesz Magyar Polgári Szövetség
Budaörs

 

 

 

Gondolatok a hazai sajtószabadságról

(Molnár Gábor – Budaörs Fejlődéséért Egyesület, elnök)

 

molnar_gabor_portalra

 

A sajtószabadságról ma Magyarországon annak fájdalmas hiánya jut a legtöbb embernek az eszébe. Az például, hogy a köztévé évi 80 milliárd forintból (!) képtelen, nem, hogy egy tisztességes közszolgálati műsort készíteni, de még a legkisebb faluban is elvárható szakmai minimumot elérni.

Aztán az jut eszükbe, hogy az állami hirdetéseket kizárólag a kormánypártokat elvtelenül támogató médiumok kapják. És ez még nem elég, a kormány olyan nyomást gyakorol a nem állami vállalatokra is, hogy azok nem mernek hirdetni a Fidesz által nem kedvelt orgánumokban. Ezzel a módszerrel olyan módon torzították el a piaci viszonyokat, hogy egyes – egyébként egymással versenyképes – médiumok a létükért küzdenek, míg mások dúskálnak a pénzben.

Ha kell, akkor a miniszterelnök képes ezt a tendenciát napok alatt megváltoztatni, hiszen, ha a régi barátja szembefordul vele, akkor annak médiabirodalma felé is azonnal elapad a pénzáramlás. Ezzel is igazolva, hogy egyáltalán nem tiszta piaci folyamatokról van szó.

De akár a frekvenciák körüli ádáz küzdelem is példája lehet a hazai sajtószabadság hiányának. Az egyetlen ellenzéki hangvételű rádiónak évekig tartó pereskedéssel sikerült csak megtartania egyáltalán a sugárzáshoz való jogot is.

Mindez természetesen nem csupán Magyarországon tűnik fel. Az Európai Unióból, az Egyesült Államokból számtalan figyelmeztetés érkezett ebben az ügyben. De a nemzetközi szervezetek is rendre rossz bizonyítványt állítanak ki Magyarországról. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet legújabb, februári jelentése szerint Magyarország az elmúlt öt évben 42 helyet csúszott vissza a demokrácia és a sajtószabadság helyzetét értékelő világranglistán.

Teljesen megoldatlan a helyi sajtó ügye is. Sajnos evidenciának számít, hogy az önkormányzatok által kiadott újságok egy fikarcnyi függetlenséggel nem rendelkeznek, ebből következően olvasóik nem tudnak pártatlanul tájékozódni a helyi ügyekről. Ennek a tarthatatlan helyzetnek a felszámolására semmiféle központi kezdeményezés nem történt. Nem hozott létre a Fidesz kormány például egy független támogatási alapot.

Egyszóval, ha én fideszes politikus lennék, akkor számtalan teendőt találnék magamnak azzal kapcsolatban, hogyan javítsam a magyarországi sajtószabadság jelenleg kétségbeejtő helyzetét.

Budaörsön, bár a korábbi Fidesz frakciók rendre követelték önkormányzati újság létrehozását, mi következetesen ellenálltunk ennek. Többek között ezért is alakulhatott ki városunkban olyan sokszínű nyilvánosság.

Valójában sem a pártoknak, sem a központi és helyi hatalomnak semmi keresnivalója nem lenne a média területén. Egy prosperáló gazdaság, és a polgári jólétben élő emberek eltartanák a sajtót.  Belátva azt, hogy ez még nincsen így nálunk, a komolyabb technikai felszerelést igénylő médiumokat, mint például a helyi rádió és a televízió, hosszú évek óta támogatjuk. A televíziók esetében felelősségvállalásunkat még a tágabb térségünket tájékoztató orgánumra is kiterjesztettük.

Más a helyzet a nyomtatott és internetes újságokkal. Ezek támogatása komoly kérdéseket vetett fel már az előző ciklusban is. Az akkor többségben lévő Fidesz ugyanakkora támogatást követelt az abban az évben megalapított, nyíltan pártelkötelezett lapnak, mint az évtizedek óta működő, politikai irányultságot nem deklaráló helyi újságnak. Vajon működtethető-e egy olyan támogatási rendszer, amely semmiféle szempontot nem mérlegelve, minden újonnan bejelentkezőt azonos mértékben segít, függetlenül a működési időtől, a közszolgálati tartalom mennyiségétől, a szakmai minőségtől, a médium által elért olvasók számától?  Nem válna-e ebből egy üzletág, amelynek lényege, hogy: vállalkozz kockázatmentesen az önkormányzat pénzéből.

Másrészről feladata-e egy önkormányzatnak, hogy direkt politikai célokat szolgáló pártorgánumokat finanszírozzon?

Az önkormányzat feladata csak az lehet, hogy biztosítsa, a közhasznú információk eljussanak mindenkihez, a budaörsiek naprakészen tájékozódhassanak az önkormányzat munkájáról.

Nem tudom van-e olyan budaörsi, aki megkérdőjelezi, hogy városunkban sokszínű a nyilvánosság, az információk mindenkihez eljutnak, és kedvére válogathat, aki például az önkormányzat munkáját akarja megismerni.

A helyi sajtószabadság miatt Budaörsön bizonyosan nem kell aggódni.

Akkor hát mi késztette írásra a Fidesz helyi elnökét? Nyilván nem kerül senkinek különösebb erőfeszítésébe, hogy átlássa, a szép szavak mögött az írás lényege csupán ennyi: hogyan lehetne önkormányzati pénzt szerezni a Fideszt támogató politikai alapállású médiumoknak.

Természetesen nincs ezzel semmi baj, létezzenek ilyen nyomtatott és internetes újságok is – de ne budaörsi közpénzből.

 

dr. Molnár Gábor

elnök
Budaörs Fejlődéséért Egyesület

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.