A Secret Service meg akarja építtetni a Fehér Ház mását

Gyakorlatozás céljára meg kívánja építtetni a Fehér Ház mását az amerikai elnök biztonságáért felelős Secret Service a Maryland állambeli Belstville-ben – derült ki szolgálat igazgatója, Joseph Clancy írásos tanúvallomásából, amelyet egy kongresszusi bizottságnak terjesztett be, amely kedden személyesen meghallgatta őt.

 

Az elnöki hivatal és rezidencia másolatát az igénylés szerint 8 millió dollárból építenék meg a Secret Service 202 hektáros kiképző bázisán, mintegy 32 kilométerre a washingtoni Pennsylvania Avenue 1600 címen található eredetitől.

“A Secret Service jelenleg a Fehér Ház északi oldalának egy kezdetleges, nem méretarányos mását használja, hordozható fémkordonokkal helyettesítve a kerítést” – írta az elmúlt hónapokban számos biztonsági mulasztás miatt bírált szolgálat vezetője.

A Clancy által megépítésre javasolt replika “realistább környezetet” biztosítana “a forgatókönyv-alapú kiképzési gyakorlatok számára”. Az életnagyságú makett megjelenítené a Fehér Ház homlokzatát, a keleti és a nyugati szárnyat, az őrbódékat, valamint a környező utakat és területeket. A The New York Times online kiadásában kedden arról írt, hogy a tervek még nem készültek el teljesen, és egyelőre nem világos, hogy a másolat minden oldalát megépítik-e.

A Secret Service csaknem fél évvel azt követően nyújtotta be az igénylését, hogy egy behatoló szeptember 19-én, bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba. Egy Jeh Johnson belbiztonsági miniszter által kinevezett vizsgálóbizottság azt javasolta, hogy haladéktalanul magasítsák meg a kerítést az elnök lakhelye körül.

A Secret Service emellett fel kívánja újítani a fedett lőterét, valamint ki akarja bővíteni az utcai akciók begyakorlására használt “taktikai faluját” is.

Az idén kinevezett Clancy a keddi meghallgatásán elmondta: március 4-én két, a médiában ittassággal gyanúsított, vezető beosztású ügynök a nagyon lassan haladó szolgálati gépkocsijával “kissé meglökött” és az útjából eltolt egy közlekedési bóját, amikor áthajtott egy biztonsági okok miatt lezárt területen. Az ügynökök ezt követően, az esetről készült videó tanúsága szerint, egy őrposzthoz hajtottak és igazolták magukat.

Kijelentette, hogy csak öt nappal később értesült az incidensről, ami felháborította, mert szerinte erre nincs mentség. Az igazgató ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az eset nem úgy történt, ahogy azt a sajtóban olvasni lehetett. Rámutatott, hogy hogy a történtekkel kapcsolatban a belbiztonsági tárca vizsgálatot indított. Annak lezárásáig az érintettek irodai munkát folytatnak és nem lehet őket elbocsátani.

Elismerte, hogy még sok a tennivaló a szolgálat gyakorlatában, és hogy ezek közé tartozik az alkoholfogyasztás is. Az állította ugyanakkor, hogy a szolgálat tagjainak csak egy kis része csillapítja szeszesitalokkal a munkahelyi stresszt. Ígéretet tett rá, hogy bizalomerősítő intézkedéseket hoz majd a testületen belül.

Joseph Clancy, aki korábban 27 évet szolgált a szervezet kötelékében, és Barack Obama személyes testőrségének parancsnoka is volt, megbízottként  októberben vette át a szervezet igazgatását, a nyugállományból történt visszahívása után. Február 17-én annak ellenére kapta meg a végleges kinevezését a benne ma is teljességgel megbízó elnöktől, hogy egy független testület azt javasolta: kívülről hozzanak új vezetőt.

Clancy elődje, Julia Pierson – az első nő ezen a poszton – tavaly október 1-jén azért kényszerült lemondani, mert a szolgálat munkájában több botrányos hiányosságra derült fény. Az utolsó csepp a pohárban vele kapcsolatban Omar Gonzalez szeptember 19-i fehér házi behatolása volt.

Január 26-ra virradóra a fehér házi komplexum területén egy kisebb kvadkopter ütközött fának és zuhant le. A szerkezet véletlenül repült át a kerítésen, miután irányítója elvesztette felette az ellenőrzést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.