Országszerte tartanak rendezvényeket a nemzeti ünnepen

Országszerte tartanak ünnepi rendezvényeket, családi programokat ma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A fővárosban a Parlament előtti Kossuth Lajos téren Magyarország lobogójának felvonásával kezdődnek meg a központi ünnepségek. Orbán Viktor miniszterelnök a Múzeumkertben mond beszédet, s számos kormánytag és ellenzéki politikus is felszólal egy-egy rendezvényen. Délután 3 órakor az ország több száz településén tízezrek szavalják el egy időben a Nemzeti dalt. Budapestre délutánra civilek tüntetést szerveztek.

 

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) által szervezett központi programsorozat reggel 9 órakor, a hagyományokhoz híven Magyarország lobogójának felvonásával kezdődik. Ezután ünnepi díszmenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol a Múzeumkertben Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester mond ünnepi beszédet.

Délután az Országház Kupolatermében Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

A budai Várban egész nap ingyenes családi programok lesznek: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag elnevezésű programsorozattal, három színpadon koncertekkel – köztük a Ghymes együttes fellépésével – és gasztrokulturális sétánnyal is várják az ünneplőket. A Táncsics-börtönbe szervezett játékos vetélkedőn a gyerekek hétpróbás huszárokká válhatnak. (Jelenlegi formájában vasárnap lesz utoljára látható a Táncsics-börtön, március 16-án ott a Hauszmann-tervnek megfelelően nagyszabású régészeti feltárás kezdődik.)

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában korabeli papírbáb- és kokárdakészítéssel, tematikus történeti sétával készülnek a szervezők, míg a Magyarság Háza katonadalok tanulásával, huszárviseleti és fegyverbemutatóval készül az ünnepre. A Magyar Nemzeti Galériában a többi állami múzeumhoz hasonlóan az összes állandó kiállítás ingyenesen lesz látogatható. Szintén ingyen lehet megtekinteni a teljes Várkert Bazárt és az ottani Csók István-kiállítást is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Londonban, az angliai magyar közösség szervezeteinek képviselőivel közösen köszönti a nemzeti ünnepet, és állampolgársági eskütételen is részt vesz. Harrach Péter frakcióvezető választókerületében Őrbottyán megemlékezésén vesz részt, Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke pedig Csorna ünnepi megemlékezésén mond beszédet március 15-én délután – tájékoztatták az MTI-t.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője Pad Ferenccel, az MSZP tapolcai országgyűlési képviselőjelöltjével koszorúz Ajkán, majd sajtótájékoztatót tartanak. Délután az MSZP is csatlakozik civilek – a Százezren az internetadó ellen, valamint a 60 ezren a magánnyugdíjukért közösség – Facebookon szervezett budapesti demonstrációjához, amelynek résztvevői 15 órakor indulnak a Keleti pályaudvartól, és a tervek szerint 16 órakor érkeznek az Astoriához.

A Jobbik az V. kerületi Március 15. téren tart megemlékezést 15 órától. A párt elnöke, Vona Gábor Gyöngyösön mond ünnepi beszédet.

Az LMP vasárnap 10 órától a fővárosi Pilvax kávéházban emlékezik, beszédet mond Schiffer András társelnök-frakcióvezető is.

A Demokratikus Koalíció elnöksége délelőtt koszorút helyez el a Pilvax kávéháznál, ahol Gyurcsány Ferenc pártelnök politikai nyilatkozatot tesz. A DK-sok is csatlakoznak a civilek által szervezett délutáni tüntetéshez.

Az Együtt alelnöke, Pápa Levente a fővárosi Március 15. téren mond beszédet délután kettőkor.

A Párbeszéd Magyarországért délelőtt a budai Várban, a Táncsics-börtönnél tart rendezvényt.

A Magyar Liberális Párt szintén a Pilvax kávéháznál tartja megemlékezését, délután kettőkor Fodor Gábor pártelnök mond beszédet.

Mindemellett országszerte számos településen tartanak megemlékezéseket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Szente Vajk és Németh Kristóf a Mi március 15-énk című kezdeményezése nyomán délután 3 órakor több száz településen ezrek szavalják el egy időben a Nemzeti dalt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője Csongrád megyében, Hódmezővásárhelyen és Makón mond beszédet mond az önkormányzatok díszünnepségén.

A szegedi önkormányzat megemlékezésén Botka László polgármester, az MSZP országos választmányának elnöke mond beszédet.

Vas megyében, Szombathely belvárosában táncos felvonulással, huszárokkal kezdődik az ünnepi megemlékezés. Fél 10-kor a Petőfi-szobornál lesz koszorúzás, majd katonai tiszteletadás mellett felvonják az országzászlót. Ünnepi beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor délután a párt debreceni rendezvényén szólal fel. Juhász Péter alelnök a Talpra Pécs! rendezvényen vesz részt.

A március 15-ei ünnepi rendezvények miatt a fővárosban és több vidéki településen is forgalomkorlátozásokra kell számítani. Budapesten az Erzsébet hidat több órára, a budai Várat pedig egész napra lezárják a közúti gépjárműforgalom előtt. A fővárosi rendezvények miatt jelentősen változik a közösségi közlekedés menetrendje is.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.