Március 15. – Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth Lajos téren

Katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából vasárnap reggel Budapesten, az Országház előtt.

 

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth Lajos téren. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, részt vettek állami szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz diák és kísérőik is.

A zászlófelvonást sok százan kísérték figyelemmel a teret övező járdákról.

marcius_15_2015_kossuth_ter0_budapest_zaszlofelvonas

A lobogó felvonása után a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi zenekara vezetésével ünnepi díszmenet indult a Nemzeti Múzeumhoz. A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester. Délután az Országház Kupolatermében Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szervezte programsorozat keretében vasárnap a Várkert Bazár és a Táncsics-börtön is ingyenesen látogatható. Emellett a budai Várban egész nap ingyenes családi programok lesznek: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag elnevezésű programsorozattal, három színpadon koncertekkel – köztük a Ghymes együttes fellépésével – és gasztrokulturális sétánnyal várják az ünneplőket.

Mindemellett országszerte számos településen tartanak megemlékezéseket az évfordulón. Szente Vajk és Németh Kristóf színész, rendező a Mi március 15-énk című kezdeményezése nyomán délután 3 órakor több száz településen szavalják el a Nemzeti dalt.

marcius_15_2015_kossuth_ter1_budapest_zaszlofelvonas

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.