Egészségkommunikációs felmérés Budaörsön is

Márciustól május végéig egészségkommunikációs felmérést (EKF) végez az Országos Egészségfejlesztési Intézet városunkban is. A kérdezőbiztosok országszerte 10 ezer felnőttet az otthonában, 12 ezer tanulót pedig az iskolájában keresnek fel. 

 

 

Egészségkommunikációs felmérés 2015

 

A magyar népesség egészségi állapota sokkal rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne. A lakosság nagy részére jellemző az egészségtelen életmód: a kevés mozgás, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz fokozott jelenléte a hétköznapokban, és általában az egészségtudatosság alacsony szintje – ez tény.

Hogy ezen javítsunk, 2015 tavaszán az Országos Egészségfejlesztési Intézet először hajt végre Egészségkommunikációs Felmérést (EKF). A külföldön is újnak számító felmérés kérdezői országszerte 10 ezer felnőttet az otthonában, 12 ezer tanulót pedig az iskolájában keresnek fel. A kérdések az egészségre és a TV nézési, újságolvasási és internetezési szokásokra vonatkoznak. A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen.

A felmérés elővizsgálata 2015. február 2. és február 16. között zajlott, a fővizsgálatra 2015. március 2. és május 30. között kerül sor. A felmérésbe bekerült felnőtt lakosok részére előzetesen felkérő levelet küldtünk, melyben tájékoztatjuk őket a felmérés céljáról, s felkérjük őket az abban történő részvételre. A felnőttek körében történő felmérés estében a kérdezőbiztosok személyesen, az otthonukban keresik fel azokat, akik kaptak felkérő levelet a kutatásban történő részvételre, s ott veszik fel kb. 1 óra hosszúságú kérdőívet. A felmérésbe bekerült 5.7. és 9. évfolyamos diákok tanórai keretek között, az iskolaigazgató által kijelölt órán töltik ki a kérdőívet. Az iskolai kérdezés esetén a felmérés megkezdése előtt, az egészségügyi és a köznevelési államtitkár által aláírt tájékoztató levelet fognak kapni az érintett iskolaigazgatók A felmérésben történő részvétel önkéntes, a diákok esetében kizárólag szülői beleegyezés esetén történik. A felmérésbe bekerült iskolák és felnőtt személyek tehát minden esetben külön tájékoztatásban és felkérésben részesülnek a kérdezés megkezdése előtt. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet biztosítja, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek.

A felmérésről további információk találhatók a www.egeszseg.hu/web/ekf oldalon.

A kutatás eredményeiről várhatóan 2015. júliusában készül egy gyorsjelentés, amely röviden ismerteti a legfontosabb eredményeket. A kutatás eredményeit részletesen bemutató elemzés 2015. októberében lesz elérhető a honlapon.

A felmérésben való részvételre felkért személyeknek előre is köszönjük, hogy válaszaikkal hozzájárulnak a felmérés sikerességéhez!

(forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.