A Neander-völgyiek már 130 ezer éve készítettek ékszereket saskaromból

A Neander-völgyiek már 130 ezer évvel ezelőtt készítettek ékszert saskaromból – állapították meg tudósok olyan leletek vizsgálata alapján, amelyeket több mint száz évvel ezelőtt találtak a mai Horvátország területén.

 

A Plos One tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók arról írnak, hogy az egykor Krapina (Korpona) környékén talált nyolc karom csiszolás nyomait viseli magán, és kiegészítőként használták őket. Feltételezéseik szerint nyakláncok és karkötők készítéséhez használták fel a karmokat – írta a ScienceDaily tudományos hírportál.

A leletek kora 80 ezer évvel előzi meg a modern ember megjelenését Európában – derült ki az elemzésekből.    A tanulmány szerint a Neander-völgyiek valamiféleképpen összekötötték a csiszolt rétisas-karmokat. Máshol talált leletekből “tudjuk, hogy rostszálakból madzagot sodortak, nincs okunk feltételezni, hogy a krapinai Neander-völgyiek ne lettek volna birtokában ennek a képességnek, hogy aztán összefogják velük a saskarmokat” – írták.

Az ékszerként használt karmokat David Frayer, a Kansasi Egyetem kutatója fantasztikus felfedezésnek nevezte. “Nem is számítottunk rá. Semmihez sem fogható, soha nem találtak még hasonló ékszereket”.

neandervolgyi_ember_ekszere_saskarombol_130ezer_ev

A tudósok szerint eredményeik arra engednek következtetni, hogy a Neander-völgyiek képesek lehettek tárgyak szimbolikus használatára. “A nyolc karom azt sugallja, hogy a krapinai Neander-völgyiek gyűjtötték és megmunkálták a saskarmokat, hogy aztán szimbolikus célokra használják őket” – összegezték.

Néhányan azt állították, hogy a Neander-völgyiek nem voltak birtokában e képességnek vagy a modern embertől vették át. Ezek a leletek egyértelműen azt mutatják, hogy a krapinai Neander-völgyiek jóval az előtt ékszereket készítettek, hogy a modern ember megjelent Európában.

(http://www.ibtimes.co.uk/neanderthals-used-eagle-claws-make-jewellery-130000-years-ago-1491484)
(http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150311160442.htm)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.