A német alkotmánybírósághoz fordultak magyar, osztrák és lengyel fuvarozó cégek a minimálbér miatt

A német alkotmánybírósághoz fordultak magyar, osztrák és lengyel közúti fuvarozó cégek, a társaságok azt kívánják elérni, hogy a tranzitfuvarok mellett a Németországba irányuló és az onnan induló fuvarok esetében is függesszék fel  azt a szabályt, hogy kötelezően a német minimálbér illeti meg a külföldi sofőröket.

 

Német hírportálok szerdai jelentése szerint az alkotmánybíróság szóvivője megerősítette, hogy megérkezett az a fuvarozó cégek alkotmányjogi panasza és sürgősségi indítványa.

Az ügyben eljáró egyik ügyvédi iroda közölte, hogy 1-1 magyar és osztrák, valamint 12 lengyel fuvarozó vállalkozás tett közösen alkotmányjogi panaszt és nyújtott be sürgősségi indítványt, amelyben azt kérik az alkotmánybíróságtól, hogy 6 hónapra helyezze hatályon kívül a minimálbér-szabályokat a külföldi fuvarozók esetében.

A 14 társaság álláspontja szerint a német gazdaság valamennyi ágazatában egységesen kötelező, óránkénti bruttó 8,5 eurós (2600 forint) minimálbérről szóló törvény a január végén kötött politikai kompromisszummal együtt is ellentétes a német alaptörvénnyel és az uniós joggal, ezért nem szabad alkalmazni.

Január végén a munkaügyi minisztérium bejelentette, hogy a külföldről érkező kifogásokra tekintettel felfüggesztik a minimálbér megfizetését előíró szabályt a tranzitforgalom esetében. A felfüggesztés az ügy uniós jogi vonatkozásainak tisztázásáig marad érvényben, és nem vonatkozik a Németországot cél- vagy kiindulópontként érintő fuvarokra, ezeknél továbbra is érvényes a német minimálbér – közölte a munkaügyi tárca. Lengyel kormányzati szereplők, valamint magyar és cseh fuvarozói érdekképviseletek már akkor jelezték, hogy szerintük a részleges felfüggesztés nem elegendő.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben, az eljárás várhatóan nyárig befejeződik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.