Hillary Clinton: jobb lett volna két e-mailt használni

Hillary Clinton kedden elismerte: jobb lett volna, ha amerikai külügyminiszteri korszakában két e-mail-címet használt volna, ám azt állította, hogy a diplomáciai tárca “megengedte” a magánlevelezésre használt e-mail-címének kizárólagos használatát.

 

Clinton New Yorkban újságíróknak elmondta, hogy a férjével, Bill Clinton volt elnökkel közösen használt szerverről a kérdéses időszakban 60 ezer üzenetet váltott, amelyeknek mintegy felét törölte, ám ezek kizárólag magánjellegű levelek voltak. A volt külügyminiszter kijelentette, hogy e-mailben nem továbbított titkosított anyagokat, és hogy a levelezését kiszolgáló, a titkosszolgálat, azaz a Secret Service által biztosított számítógépbe sohasem törtek be.

A volt first lady, aki állítása szerint minden rá vonatkozó szabályt teljes mértékben betartott, kényelmi szempontokkal magyarázta, hogy a levelezéséhez egy és nem kettő készüléket használt. A volt külügyminiszter elmondta, hogy elektronikus üzeneteinek túlnyomó többségét kormányzati tisztségviselőknek írta és azoktól kapta, aminek nyoma kellett, hogy maradjon a kormányzati levelezési rendszerben.

A The New York Times múlt kedden számolt be arról, hogy a demokrata elnökjelöltség legesélyesebbnek mondott várományosa a 2009-től 2013-ig tartó külügyminisztersége ideje alatt kizárólag egy magán e-mail-címet használt hivatalos levelezésre a kormányzat által biztosított fiók helyett.

Clintont a magán e-mail kizárólagos használata miatt bírálatok érték a Republikánus Párt részéről, és kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, vajon a potenciális elnökjelölt-aspiráns betartotta-e azokat a törvényeket, amelyek a szövetségi alkalmazottak számára előírják, hogy őrizzék meg a munkájukkal kapcsolatos írásos dokumentációt. Egy, a bengázi amerikai képviselet ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás ügyében vizsgálódó képviselőházi bizottság az ügy miatt beidézte a diplomáciai tárca volt vezetőjét és két másik kongresszusi testület is hasonló lépést helyezett kilátásba.

Hillary Clinton bejelentette, hogy a minisztersége alatt keletkezett 55 ezer oldalnyi, a munkára vonatkozó levelezését a külügyminisztérium rendelkezésére bocsátotta, amit a tárca biztonsági mérlegelést követően nyilvánosságra fog hozni.

“Minden (üzenet), ami bármilyen módon a munkával kapcsolatos, jelenleg a külügyminisztérium birtokában van” – mondta.

Közölte, hogy személyes e-mail-szervere továbbra is magánhasználatban marad és elutasította, hogy a miniszteri elektronikus levelezése ügyében független vizsgálat induljon.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő kedden megerősítette, hogy a Clinton-leveleket a tárca általi átvizsgálásukat követően az interneten fogják közzétenni. A kereskedelmi vagy nemzetbiztonsági titkokra vonatkozó részeket ki fogják takarni.

A várakozások szerint Hillary Clinton április elején jelenti majd be, hogy elindul-e a jövő évi elnökválasztáson.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.