MNB-alelnök: akár 100 milliárd forintnyi fedezet nélküli kötvényt is piacra dobhatott a Quaestor

MNB-alelnök: akár 100 milliárd forintnyi fedezet nélküli kötvényt is piacra dobhatott a cég

 

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a QUAESTOR az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvény kibocsátási programját akár 100 milliárd forinttal is túlléphette, erre azonban lehet, hogy nincs a brókercégnek fedezete.

Windisch László a parlament gazdasági bizottságának keddi ülését követően azt is  elmondta: a kár összegéről korai még beszélni, nem tudni, hogy a cégnél az eszközök értéke fedezi-e ennek a kötvénykibocsátásnak az értéket.

 

quaestor_csod3_2015marc10

 

 

 

 

Felügyeleti biztost rendelt ki az MNB

 

Felügyeleti biztost rendelt ki a QUAESTOR Értékpapír Zrt.-hez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden – nyilatkozta az MTI-nek Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője.

    Az intézkedésről az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntött kedden. 

    A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit. A kirendelés annak megszüntetéséig, de legfeljebb a folyamatban lévő ellenőrzési eljárást lezáró döntés meghozataláig tart.

    Az MNB kedden reggel függesztette fel részlegesen a brókercég tevékenységi engedélyét, miután a hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt.

    A QUAESTOR honlapján olvasható tájékoztatás szerint a társaság felügyeleti biztosa Szombati Zsigmond Zoltán, akit a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. jelölt ki. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. Az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

 

 

 

 

A BÉT felfüggesztette a brókercég kereskedési jogát

 

Felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír Zrt. kereskedési jogát kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), miután a jegybank részlegesen felfüggesztette a brókercég tevékenységi engedélyét.

    A QUAESTOR sem a részvény, sem a származékos szekcióban, sem a külföldi részvények kereskedésére létrehozott BÉTa piacon nem kereskedhet keddtől. 

    A Magyar Nemzeti Bank kedden reggel közölte, hogy részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez. A közlemény szerint az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet is.

    Előző este a QUAESTOR csoport kötvénykibocsátó cége, a QUAESTOR Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A cég ezt azzal indokolta, hogy a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. A kialakult pánik során a cég ügyfelei olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor csoport likvid pénzügyi eszközeit.

    A cég közleményében hozzátette, hogy a kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon az ügyfelek egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok, stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.