“Erőszak a négy fal között” – Család, erőszak, gyermekbántalmazások

Sajnos gyakori jelenség, hogy a szomszédban, a lakókörnyezetben egy lakásból veszekedés szűrődik ki és később megjelenik a rendőrségi gépkocsi. Az intézkedés bárhogy is végződik az érintettek számára tragikus, ha elviszik az egyik felet, vagy csak figyelmeztetik a családi béke már tartósan odavész.

 

A családon belüli erőszak sem elkövetői sem sértetti oldalról nincs korhoz, nemhez, iskolázottsághoz, társadalmi hovatartozáshoz kötve. Az gyakorolja, aki testi-lelki erőfölénye miatt teheti, azzal szemben, aki ez ellen kora, családban elfoglalt helyzete, testi-lelki kondíciói miatt védtelen.

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény, arra irányul, hogy még azt megelőzően kezelje a párkapcsolati erőszak jelenségségét, mielőtt egy súlyosabb helyzet, a sokszor helyrehozhatatlan következményekkel járó bűncselekmény bekövetkezne.

A pszichológusoknak a családon belüli erőszak gyanúja esetében a családrajz diagnosztikus támpontként szolgál. Következtethetni lehet belőle a gyerek közérzetére, saját helyzetének, és a többi családtaghoz való viszonyának szubjektív megítélésére és megélésére. Fény derülhet a rossz teljesítmény, a magatartás probléma vagy a részképesség zavar olyan pszichés okaira, amelyek a családi kapcsolatokban rejlenek.

Az átmeneti otthonok lehetőséget teremtenek arra, hogy a bajba került családok ne váljanak hajléktalanná és a gyermekeiket, ne kelljen kiemelni a családból, még rövid időre sem.

A lakhatást általában egy évig tudják biztosítani, amelynek feltétele, hogy a szülőrendszeres munkát vállaljon, saját betétkönyvet nyisson és takarékoskodjon, amely azért fontos, hogy a kiköltözéshez szükséges pénzügyi alapokat meg tudják teremteni. Amennyiben ezek nem történnének meg, a segítségük értelmetlenné válik. Az ellátás eltér az albérleti életformától, mert házirend és szabályok vannak, több együtt élő családnak kell alkalmazkodnia egymáshoz. Nem könnyűvállalás, de egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy új munkahelyet találjanak, hogy átgondolják a gazdálkodásuk addigi hibáit és új életet kezdjenek.

Az orvosok a gyerekbántalmazásból származó sérüléseket könnyen felismerik. Ha több különböző sérülés látszik egy gyereken, miközben a szülei azt mondták, hogy csak egyszer ütötte meg magát, ha látnak olyan röntgenfelvételt, amelyen gyógyult, különböző időpontokban elszenvedett törések vannak, ezek mind bántalmazásra utaló tünetek. Ezeket minden esetben jelzik a hatóságok felé.

A rázott gyerek szindróma veszélye az egyik leggyakoribb, egyben legveszélyesebb formája a gyermekek bántalmazásának. Nem véletlen, hogy több éve kezdődött és az idén is folytatódik a „Never shake a baby – Sose rázd a csecsemőt” felvilágosító program. A sokszor már életveszélyes állapotban kórházba kerülő csecsemők szülei nem szándékosan okozzák a baba sérüléseit, egész egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jellegű és mértékű sérüléseket képes okozni az általuk alkalmazott rázás. Az erőteljes ráhatás akkor is veszélyes, ha az viszonylag rövid ideig tart, mert a babák koponyája a testméretükhöz képest nagy és nehéz. Ilyen hatásra ide-oda bicsaklik, így az agy neki-neki csapódik a koponya belső felületének, amely az agyban maradandó sérülést is okozhat.

Fennáll továbbá a gerincoszlop, valamint a nyaki csigolyák súlyos sérülése is.

 

(BI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.