Ma van a nemzetközi nőnap – Ma fél áron látogathatnak a nők egyes múzeumokat

Ma van a nemzetközi nőnap, ebből az alkalomból a nők fél áron tekinthetik meg ötvennél több budapesti és vidéki múzeum kiállításait. Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszus javasolta megrendezését, az időpont 1914-ben lett március 8. a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának (más források szerint az 1908. március 8-i, 129 munkásnő életét követelő gyártűz) emlékére. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

 

A nőnapi kedvezmény a 6-26 éves, diákigazolvánnyal rendelkező lányokra, nőkre is érvényes, akik így kettős kedvezménnyel válthatnak belépőt a kulturális intézményekbe. A családügyi és a kulturális államtitkárság közös programjához csatlakozó múzeumok listája a kormany.hu, a ncsszi.hu valamint a kultura.hu oldalakon érhető el.

    A kedvezményesen látogatható intézmények között van Budapesten a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Bélyegmúzeum, a Nagytétényi Kastély, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum.

    Vidéken többek között az egri Dobó István Vármúzeum, a Gödöllői Városi Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a Pásztói Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum csatlakozott a kezdeményezéséhez.

    A 6 éven aluli gyerekeknek és a 70 éven felüli nyugdíjasoknak – ahogy az év többi napján – vasárnap sem kell fizetniük a múzeumok látogatásáért.

 

Három napon át ünnepli idén a nőket a Mindenütt Nő sorozat

 

Ebben az évben országszerte 86 intézmény csatlakozott a Mindenütt Nő – “Nőnap reloaded 3.0” elnevezésű rendezvényhez, így 16 városban több mint 120 program szól a nőkről március 6. és 8. között.

    Civil kezdeményezésként az Accord World Music munkatársai indították útjára a Mindenütt Nő rendezvénysorozatot 2013-ban, hogy a női alkotókat, a női sorsokat bemutató alkotásokat és a nők gondjait állítsák a nőnap középpontjába – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A rendezvénysorozat három napja alatt idén 49 színházi előadás, 27 múzeumi és képzőművészeti program, 17 filmvetítés, 11 koncert, 11 pódiumbeszélgetés közül válogathatnak az érdeklődők.

    Az Aquincumi Múzeumban a modern és római smink és frizura készítésébe avatják be a látogatókat, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban pedig Terhesség, testkép, nőgyógyászat címmel rendeznek előadást. A Kiscelli Múzeumban március 8-án Perényi Roland Rendhagyó női életutak címmel mesél Berzeviczy Gizelláról és Mágnás Elzáról, majd Simon Magdolna Női szerepek – nőművészet címmel a Női Festőiskolától a nőiséget a művészetben is újraértelmező, a második ezredfordulóig ívelő időszakot mutatja be tárlatvezetéssel egybekötött előadásában.

    Számos moziban vetítenek női témájú filmeket, egyebek mellett a Liza, a rókatündért, a Swinget, a Vadont vagy a Makrancos hölgyet.

    A Józsefvárosi Galéria Estek keretében március 6-án Szalóki Ági vendége Incze Adrienne pszichiáter, a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület elnöke lesz, és a programon a legősibb gyógyító művészet a tánc jótékony hatásait járják körbe.

    A sorozat változatosságát mutatja, hogy az Írók boltjában a női írókról zajlik majd eszmecsere, a Pécsi Kulturális Központban a Dolgozó nők délutánján többek között smink-, egészség- és lakberendezési tanácsadással várják az érdeklődőket, a Játékszínben pedig Micsoda férfiak! Micsoda nők! címmel beszélget egymással Benedek Miklós, Makk Károly, Ungvári Tamás, Lőkös Ildikó könyvekről, filmekről, színházról, zenéről, utazásról, gasztronómiáról, nőkről és férfiakról.

    A rendezvény központi gondolata, hogy új tartalommal töltse meg a nőnapot, és ráirányítsák a figyelmet a nők sokoldalúságára. A szervezők célja, hogy ezeken a napokon a koncerttermek pódiumain női előadók álljanak, a színházak színpadain női sorsokat mutassanak be, a galériákban női alkotók műveit állítsák ki, női történeteket vetítsenek a mozik, nők valljanak magukról az irodalmi esteken és női gondokról szóljanak a pódiumbeszélgetések.

A részletes műsor megtalálható a www.mindenuttno.hu honlapon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.