Demonstratív megemlékezés Budaörsön a kommunista diktatúrák áldozataira (fotók)

(Budaörs, 2015. március 8., – Budaörsi Infó) Egyperces néma főhajtással, valamint virágokkal és mécsesekkel rótták le tiszteletüket körülbelül hatvanan-nyolcvanan a kommunista diktatúrák áldozatainak fényképei előtt vasárnap délután Budaörsön. A rendezvénnyel egy időben Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), a város polgármestere közleményben kezdeményezte az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát.

 

 

Korábban a Budaörsi Infón is olvashattak a helyi Fidesz-KDNP és Wittinghoff Tamás polgármester közötti vitáról, ami a 2015. február 25-én Budaörsön megtartott testületi ülésen történtek kapcsán bontakozott ki. A Fidesz Polgári Szövetség Budaörsi Szervezete sajtónyilatkozatban azt nehezményezte, hogy Wittinghoff Tamás megtagadta azt a kezdeményezésüket, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából egyperces néma tiszteletadással adózzon a képviselő-testület, valamint, hogy azt mondta: „nem volt kommunizmus Magyarországon”.  

Wittinghoff Tamás az ügyben az origonak akkor adott nyilatkozatában a Fidesz közlését nevetségesnek nevezte és kijelentette, hogy nem egészen így zajlottak az események.

Az ügy itt nem ért véget, mert vasárnapra a Fidesz-KDNP és a Jobbik kezdeményezésére civil szervezetek tüntetést hirdettek a budaörsi Városháza elé.

 

kommunizmus_demonstracio10

 

kommunizmus_demonstracio6

kommunizmus_demonstracio7

A Recski Szövetség Egyesület, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (Szorakész), az 1956-os Nemzetőrök Hagyományápoló Tanácsa és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége azért hívta az embereket a városháza elé, hogy „pótolják” a február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a helyi képviselő-testületi ülésen elmaradt egyperces néma felállást, amelyet a polgármester szerintük „megtiltott”.

A „pótlólag” megtartott ünnepségen a Fidesz-KDNP és a Jobbik néhány tagja, illetve a két párt több szimpatizánsa is jelen volt.

 

kommunizmus_demonstracio5

A Jobbik budaörsi alapszervezete az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a polgármester magatartását, és lemondásra szólította fel Wittinghoff Tamást.

A vasárnapi főhajtás szervezői, valamint a Fidesz-KDNP és a Jobbik a február 25-ei egyperces megemlékezés városházi „megakadályozása” miatt szinte azonnal nyilvános bocsánatkérésre szólították fel Budaörs polgármesterét. Először a vezető kormánypárt Pest megyei szervezete, majd szerdán a kommunista diktatúrák emlékét őrző öt szervezet juttatott el közös közleményt az MTI-hez. Ez utóbbiban egyebek mellett azt írták: felháborítja őket Wittinghoff Tamás viselkedése, valamint „tette” indoklása. Szerintük a polgármester azért nem engedte az ülésen a megemlékezést, mert erről nem egyeztettek vele. Állítólag hozzátette: szerinte kommunizmus nem is volt Magyarországon.

A közlemény aláírói emlékeztettek rá: a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra, Kelet-Közép-Európában 1 millióra becsülik. Még többen vannak, akiket „a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított” – utaltak a vallatásokon, kínzásokon átesettekre, a megbélyegzettekre, a kirekesztettekre, valamint a börtönbe zártakra, illetve az üldözöttekre a nyilatkozatot aláíró szervezetek.

 

kommunizmus_demonstracio11

Wittinghoff Tamás a nyilatkozatra reagálva az MTI-nek azt mondta: sajnálatos, hogy a budaörsi Fidesz “csúsztatáson és hazugságon alapuló” közleményét a Pofosz és partnerszervezetei is készpénznek vették, és erre alapozva fogalmazták meg tiltakozásukat.

„Nemcsak hogy nem tagadom a múlt bűneit, de negyedszázaddal ezelőtti közéleti szerepvállalásomnak éppen az volt az oka, hogy mélyen megvetettem a szocializmusnak nevezett kádári önkényt. Ennél jobban csak a rákosista diktatúrát és a nyilas rémuralmat, és ezek rémtetteit vetem meg, amelyeket sokszor ugyanazon személyek követtek el. Bűneik megbocsáthatatlanok” – jelentette ki a polgármester, hangsúlyozva: minden ezzel ellenkező állítás “ostobaság és manipuláció”.

Az érintett pártok és szervezetek meghívására vasárnap délután mintegy hatvanan a Terror Háza Múzeumtól kölcsönzött áldozati fotók előtt a városháza oldalfalánál virágokat helyeztek el, mécseseket gyújtottak, majd a képek felé fordulva egyperces néma tiszteletadással emlékeztek. Végül elénekelték a Himnuszt, majd kezükben a képekkel és virágokkal a főutca járdáján a helyi 56-os emlékműhöz vonultak, ahol elhelyezték a megemlékezés csokrait.

 

kommunizmus_demonstracio3

 

budaors_megemlekezes_diktaturak1_aldozataira

 

 

Az ünnepséggel egy időben Budaörs polgármestere közleményt juttatott el a sajtónak, melyben partnerséget ajánlott az őt bírálóknak, miután megismételte: “csúsztatások és hazugságok” miatt támadják. Hozzátette: a helyi önkormányzat a maga módján mindig is megünnepelte a hasonló évfordulókat.

“Soha nem emlékeztünk meg semmiféle eseményről egyperces felállással a testületben, azonban mindig megtaláltuk a méltó módját, hogy lerójuk tiszteletünket, akár a Budaörsről elűzött németekre, akár 1956 áldozataira, vagy éppen idén először, civilek kezdeményezésére a holokauszt során elpusztítottakra emlékezve. Az 1956-os megemlékezéseknek mindig hangsúlyos része volt az 1945 után kialakult rákosista diktatúra, a forradalom leverése, majd a kádári leszámolás, s az 1989-ig tartó önkényuralom” – áll a közleményben.

Nyitott arra – írta -, hogy a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel együttműködve helytörténeti kutatásokkal segítsék Budaörs múltjának tisztázását, és a jövőben a XX. századi diktatúrák budaörsi áldozatairól is megemlékezzenek. Ezért tárgyalásokat kezdeményez a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel és mindazokkal, akik fontosnak tartják, hogy lassan három évtizeddel a rendszerváltás után kerüljenek nyilvánosságra az ügynökakták – tette hozzá.

Wittinghoff Tamás szerint a Fidesz-KDNP magyarázattal tartozik, vajon a kétharmados parlamenti felhatalmazás birtokában “miért szabotálta el” mindeddig ezt a lépést, amelyet – mint írta – a környező országoknak szinte mindegyikében régen megtettek már.

 

 

kommunizmus_demonstracio17

kommunizmus_demonstracio14

kommunizmus_demonstracio13

kommunizmus_demonstracio12

kommunizmus_demonstracio9

kommunizmus_demonstracio8

kommunizmus_demonstracio4

 

budaors_megemlekezes_diktaturak2_aldozataira

kommunizmus_demonstracio

 

Wittinghoff Tamás polgármester az üggyel kapcsolatban a Budaörsi Infó szerkesztőségébe eljuttatott sajtónyilatkozatának teljes szövege:

 

Tegyék nyilvánossá az ügynökaktákat!

Kezdeményezem, hogy a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel közösen forduljunk a kormányhoz az ügynökakták nyilvánosságra hozása érdekében. A Fidesz-KDNP olyan többséget birtokol ma a parlamentben, hogy most konkrétan is tehet valamit a 1989 előtti diktatórikus rendszerek bűneinek feltárásáért.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik kezdeményezésére több civil szervezet is tüntetést hirdetett a budaörsi városháza elé.

Szomorúnak tartom, hogy olyan tisztességes embereket, akik valóban áldozatai voltak az előző elnyomó rendszereknek, hazugságokkal és csúsztatásokkal alantas politikai célokra használnak fel.

Ezúttal is kijelentem, hogy soha nem tagadtam a különböző neveken működő diktatórikus rendszerek bűneit, és ezt az állításomat egész eddigi életemmel is hitelesítettem.

A budaörsi képviselő-testületben, amely a szakmai munka helye, mindig is igyekeztem kerülni a politizálást. Soha nem emlékeztünk meg semmiféle eseményről egyperces felállással a testületben, azonban mindig megtaláltuk a méltó módját, hogy lerójuk tiszteletünket, akár a Budaörsről elűzött németekre, akár 1956 áldozataira, vagy éppen, idén először, civilek kezdeményezésére a holokauszt során elpusztítottakra emlékezve. Az ’56-os megemlékezéseknek mindig hangsúlyos része volt a ’45 után kialakult rákosista diktatúra, a forradalom leverése, majd a kádári leszámolás, s a ’89-ig tartó önkényuralom.

Nyitott vagyok arra, hogy a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel együttműködve helytörténeti kutatásokkal segítsük elő Budaörs múltjának tisztázását, és a jövőben a XX. századi diktatúrák budaörsi áldozatairól is megemlékezzünk.

Az ellenem indult igaztalan és méltatlan hecckampány szervezőinek kizárólag az a céljuk, hogy eltereljék a figyelmet a magyar társadalom valós problémáiról.

Ez tipikusan a diktatúrák módszere.

Mindig találniuk kell egy érzelmileg átélhető ügyet, amelyben gyűlölni lehet valakiket. Addig sem gondolkodnak az emberek azon, hogy hová tűnnek azok a száz és százmilliárdok, amelyek az ő életkörülményeiket javíthatnák. Addig sem teszik fel a valódi kérdéseket, mint az olyanokat, hogy miért távoznak a jól működő cégek Magyarországról, mi szükség volt az útdíj bevezetésére, miért csökkentik a vasárnapi zárva tartással a budaörsi áruházak forgalmát és ezzel a város iparűzési adóbevételeit, vagy éppen azt, miért nem ellenőrzik szigorúbban a pénzügyi szervezeteket, hogy azok ne lophassák el sok százezer kisember, egyesület, alapítvány és önkormányzat pénzét.

De a hatalmon lévő kormány még a múlt feltárása érdekében sem tesz semmit. Kétharmados többsége birtokában sem hozta nyilvánosságra az ügynökaktákat, nem akadályozta meg, hogy Putyin elnök olyan emlékművek tövében koszorúzzon, amelyekre frissen festették fel, hogy 1956 ellenforradalom volt.

Ezért tárgyalásokat kezdeményezek a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel és mindazokkal, akik fontosnak tartják, hogy lassan három évtizeddel a rendszerváltás után kerüljenek nyilvánosságra az ügynökakták. Követeljük együtt, hogy végre történjen valami ebben az ügyben. Egyúttal magyarázatot várunk a Fidesz-KDNP-től arra, hogy kétharmados parlamenti felhatalmazás birtokában miért szabotálta el mindeddig ezt a lépést, amelyet a környező országoknak szinte mindegyikében régen megtettek már.

A hatalmon lévőknek, az ilyen tüntetésekre pontosan azért van szükségük, hogy a megtévesztett embereknek a valódi felelősök helyett egy bűnbakot mutathassanak fel. A hazugságokon és megtévesztéseken alapuló politika azonban csak egy ideig hatásos, az emberek szeme előbb-utóbb mindig felnyílik.

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. […] Az ügy itt nem ért véget, mert vasárnapra a Fidesz-KDNP és a Jobbik kezdeményezésére civil szervezetek tüntetést hirdettek a budaörsi Városháza elé. […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.