Budaörsi Fidesz: Wittinghoff Tamás a bocsánatkérés unortodox módját választotta

(Budaörs, 2015. március 8. – Budaörsi Infó) Egyperces néma főhajtással, valamint virágokkal és mécsesekkel rótták le tiszteletüket körülbelül hatvanan-nyolcvanan a kommunista diktatúrák áldozatainak fényképei előtt vasárnap délután Budaörsön. A rendezvénnyel egy időben Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), a város polgármestere közleményben kezdeményezte az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát és tárgyalásokat kezdeményez a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel. A budaörsi Fidesz erre válaszul nyilatkozatot juttatott a el szerkesztőségünkbe, amely szerint a szervezet “elfogadja Wittinghoff Tamás bocsánatkérését”. 

 

 

„Wittinghoff Tamás bölcsen döntött, amikor bejelentette, hogy Canossa-járásra indul a kommunizmus áldozatait tömörítő szervezetekhez. Ez a lépés nála jóval nagyobb kaliberű politikusoknak is hasznára vált már a történelemben” – jelentette ki Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz elnöke.

 „Bár a polgármester úr a bocsánatkérés unortodox módját választotta, miután február 25-én megtagadta a kommunizmus áldozataira való megemlékezést a testületi ülésen, a lényeg az, hogy szeretné jóvátenni hibáját. Ez becsületére válik” – hangsúlyozta Nagy Sándor András.

 

Korábban a Budaörsi Infón is olvashattak a helyi Fidesz-KDNP és Wittinghoff Tamás polgármester közötti vitáról, ami a 2015. február 25-én Budaörsön megtartott testületi ülésen történtek kapcsán bontakozott ki. A Fidesz Polgári Szövetség Budaörsi Szervezete sajtónyilatkozatban azt nehezményezte, hogy Wittinghoff Tamás megtagadta azt a kezdeményezésüket, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából egyperces néma tiszteletadással adózzon a képviselő-testület, valamint, hogy azt mondta: „nem volt kommunizmus Magyarországon”.  

Wittinghoff Tamás az ügyben az origonak akkor adott nyilatkozatában a Fidesz közlését nevetségesnek nevezte és kijelentette, hogy nem egészen így zajlottak az események.

Az ügy itt nem ért véget, mert vasárnapra a Fidesz-KDNP és a Jobbik kezdeményezésére civil szervezetek tüntetést hirdettek a budaörsi Városháza elé.

Az érintett pártok és szervezetek meghívására vasárnap délután mintegy hatvanan a Terror Háza Múzeumtól kölcsönzött áldozati fotók előtt a városháza oldalfalánál virágokat helyeztek el, mécseseket gyújtottak, majd a képek felé fordulva egyperces néma tiszteletadással emlékeztek. Végül elénekelték a Himnuszt, majd kezükben a képekkel és virágokkal a főutca járdáján a helyi 56-os emlékműhöz vonultak, ahol elhelyezték a megemlékezés csokrait.

Az ünnepséggel egy időben Budaörs polgármestere közleményt juttatott el a sajtónak, melyben partnerséget ajánlott az őt bírálóknak, miután megismételte: “csúsztatások és hazugságok” miatt támadják. Hozzátette: a helyi önkormányzat a maga módján mindig is megünnepelte a hasonló évfordulókat.

“Soha nem emlékeztünk meg semmiféle eseményről egyperces felállással a testületben, azonban mindig megtaláltuk a méltó módját, hogy lerójuk tiszteletünket, akár a Budaörsről elűzött németekre, akár 1956 áldozataira, vagy éppen idén először, civilek kezdeményezésére a holokauszt során elpusztítottakra emlékezve. Az 1956-os megemlékezéseknek mindig hangsúlyos része volt az 1945 után kialakult rákosista diktatúra, a forradalom leverése, majd a kádári leszámolás, s az 1989-ig tartó önkényuralom” – áll a közleményben.

Nyitott arra – írta -, hogy a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel együttműködve helytörténeti kutatásokkal segítsék Budaörs múltjának tisztázását, és a jövőben a XX. századi diktatúrák budaörsi áldozatairól is megemlékezzenek. Ezért tárgyalásokat kezdeményez a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel és mindazokkal, akik fontosnak tartják, hogy lassan három évtizeddel a rendszerváltás után kerüljenek nyilvánosságra az ügynökakták – tette hozzá.

Wittinghoff Tamás szerint a Fidesz-KDNP magyarázattal tartozik, vajon a kétharmados parlamenti felhatalmazás birtokában “miért szabotálta el” mindeddig ezt a lépést, amelyet – mint írta – a környező országoknak szinte mindegyikében régen megtettek már.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.