Tiborcz István visszautasítja Juhász Péter vádjait

Tiborcz István szerint Juhász Péter Együtt-alelnök valótlan tényeket közöl, továbbá azokból valótlan tartalmú következtetéseket von le, amikor azt állítja, hogy egy olyan szlovákiai cég nyert egy tavalyi magyar közbeszerzésen, amelynek több áttételen keresztül ő is tulajdonosa. Erről Tiborcz István a Green “Investments & Solutions” Kft. tulajdonosaként küldött közleményt szerdán az MTI-hez.

 

A cégtulajdonos Juhász Péternek arra a kijelentésére reagált, miszerint 2014 novemberében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár informatikai fejlesztésre kiírt pályázatát a Tiborcz István érdekeltségébe is tartozó szlovákiai Asseco Central Europe nyerte el 500 millió forintos ajánlattal.

Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a cégnek a többségi tulajdonosa a magyar Asseco Hungary Zrt., amely viszont 49 százalékban a TSDM Holding tulajdonában van. A TSDM Holding egyik tulajdonosa Martonyi János volt külügyminiszter fia, Martonyi Zoltán, a másik pedig a Green Investment Kft., “amelyikkel a különböző közvilágítási tendereken indult Tiborcz István”.

A cégtulajdonos az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy az ASSECO Central Europe s.a. nevű társaságban tulajdonrésszel sem közvetett, sem közvetlen módon nem rendelkezik és nem is rendelkezett.

“Figyelemmel arra, hogy a társaságban tulajdonosi, illetőleg egyéb tárgyú érdekeltséggel nem rendelkezem, így annak esetleges nyereségéből sem részesedem, így azt is határozottan visszautasítom, hogy bárminemű adóelkerüléssel összefüggésbe hoznak” – fogalmaz a dokumentumban Tiborcz István.

Egyben felhívja a figyelmet arra, hogy az általa részben birtokolt TSDM Kft. kisebbségi tulajdonos az ASSECO Hungary Zrt.-ben, amelynek többségi tulajdonosa az ASSECO Central Europe s.a. Az ASSECO Hungary Zrt. azonban semminemű közbeszerzési eljáráson nem vett részt, így a közleményben megjelölt eljárásban sem.

Végül sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Juhász Péter több személy személyiségi jogát is megsértette és rossz hírnevét keltette valótlan információk közlésével. Ezért ebben a körben a szükséges jogi eljárásokat még szerdán elindítja.

Ugyanakkor “tisztelettel kéri” Juhász Pétert, hogy “az ilyen politikai haszonszerzési célú közleményektől szíveskedjen tartózkodni, továbbá, mint az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért mozgalom tagja felelősséggel, valós és hiteles tények alapján tájékoztassa a nyilvánosságot” – fogalmaz közleményében Tiborcz István.

Az Együtt egy közleményt is eljuttatott szerdán az MTI-hez, amelyben tudatta: hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert a Népszabadság információi szerint Keszthely önkormányzata szándéknyilatkozatban kötelezte magát a helyi kikötő eladására egy olyan cégnek, amely Tiborcz István érdekeltségébe tartozik.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. szerdán nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez, amelyben kiemelték, hogy a Zala Megyei Kormányhivatal vizsgálatot folytatott le az adásvételi eljárás jogszerűségéről, és megállapította, hogy jogszerű volt a kikötőt működtető cég eladásával kapcsolatos önkormányzati döntés.

“Az adásvétel jogszerűségét vitató további sajtótámadások okán február 17-én a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. kérte Keszthely Város Önkormányzatát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, minden érintett hatóság bevonásával az ügylet teljes körű kivizsgálására. Az önkormányzat megindította a szükséges eljárásokat, a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. tudomása szerint a vizsgálatok legkésőbb 2015 nyarán lezárulhatnak” – áll a közleményben.

Leszögezték: az adásvételt a törvény hatálya alá tartozó, vonatkozó jogszabályok maradéktalan megtartása mellett bonyolították. Hozzátették: “az elmúlt időszakban megjelent és a jövőben megjelenő, a valóságnak nem megfelelő állítások, szándékos csúsztatások miatt” a jogi eljárásokat megindítják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.