Bezárhatnak az éjjel-nappali boltok

Március közepétől egymás után zárhatnak be az éjjel-nappali boltok a nyitva tartást korlátozó törvény miatt. E szerint ugyanis csak azok az üzletek maradhatnak nyitva éjjel-nappal, ahol a tulajdonos áll a pult mögött. Bár a csökkent nyitvatartási idő elbocsátásokhoz vezethet, a kormány nem készül jogszabály-módosításra.

 

A vasárnapi munkavégzés tilalma mellett még azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a boltok csak reggel 6 és este 10 óra között lehetnek nyitva, éjszaka csak akkor árusíthatnak, ha a boltban a tulajdonos vagy családtagja áll a pult mögött.

„Huszonöt egységből közel kilenc esik bele a világörökségi területbe, amely kivételt képez a törvény hatálya alól. A többit be kell majd zárnunk” – mondta egy üzletlánc tulajdonosa, aki több vállalkozóval érdekvédelmi szervezetet alapított. A bolthálózatok csak a fővárosban csaknem háromszáz embernek adnak munkát, és esténként kilencezer vásárlót szolgálnak ki. A szervezet vezetője egyelőre nem tudja megbecsülni, hogy hány embert kell majd elbocsátani.

Ezekben a kis boltokban szinte kilencven százalékban magyar tulajdonosok vállalkoznak, és a kormánynak a fő célkitűzése az volt, hogy a családokat és az ilyen kis vállalkozásokat támogassa. Ez most nem erre irányul, úgy gondoljuk, a törvény, ha így is szerették volna, nem így sült el. Bízunk benne, hogy a kormányrendeletben lesz majd enyhítés ezeknek a családoknak” – nyilatkozta a Hír TV-nek Papp András, az Éjjel-nappali Üzletek Érdekvédelmi Szervezetének vezetője.

Mint azt korábban megírtuk, a rendelet különösen kedvez a belvárosi üzleteknek. Még értékesebbek lesznek ugyanis a belváros üzlethelyiségei, mivel a vasárnapi zárvatartásról szóló rendelet rájuk sem vonatkozik. Nyitva lehetnek a luxusüzletek vasárnap és az ötödik kerületi trafikok éjjel-nappal akkor is, ha a tulajdonos feléjük se néz.

A VOSZ szerint a törvény egyenesen “versenytorzító és irracionális” előírásokat tartalmaz, ezért azok elfogadhatatlanok az érdekvédelmi szervezet számára. Ebből eredően a VOSZ nem kívánt közreműködni a törvény szabályainak érvényesülését szolgáló végrehajtási rendelettervezet véglegesítésében sem.

(Forrás: HírTV/VGO)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.