Eurovíziós Dalfesztivál 2015 – A Dal – Szombaton lesz a döntő

Szombaton eldől, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Bécsben. A Dal című magyar válogatóverseny fináléját, amelybe nyolc produkció jutott, az M1 és a Duna World élőben közvetíti.

 

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába került harminc dalból három elő- és két középdöntő után alakult ki a nyolcas döntő mezőnye. Szombaton a nyolc finalista közül választ ki előbb a zsűri négy dalt, végül a tévénézők szavazatai döntik el, ki lesz a győztes.

A finálé résztvevője és egyik esélyese Csemer Boglárka Boggie, aki Wars For Nothing című dalával (szerző: Sebestyén Áron, Csemer Boglárka, Bori Sára Heléne) elő- és középdöntőjét egyaránt megnyerte. Ugyanez vonatkozik Szabó Ádámra és a Give Me Your Love című dalra (szerző: Szabó Ádám, Bori Tamás, Katona Tamás, Kozma Kata). A sokoldalú, tangóharmonikásként is fellépő énekes 2013-ban már indult A Dalban, azóta rengeteget fejlődött.

Csemer Boggie a fiatal dzsesszpopénekes generáció rendkívül tehetséges tagja, Wars For Nothing című produkciója háborúellenes szám. “A Dal című műsorban való részvétellel a legfőbb kihívás számomra az, hogy Magyarországon nincs még egy műsor, ahol a saját dalodat ilyen széles közönségnek meg tudod mutatni” – mondta korábban az előadó az MTI-nek.

A döntőben egyedüliként magyar nyelvű dallal indul Wolf Kati. Az énekesnőt és a Ne engedj el! (Sebastian Zelle, Martin Angelicus, Krajczár Péter, Linne Deb és Major Eszter szerzeménye) című modern popdalt szintén az esélyesek között emlegetik. Ha Wolf Kati győzne, ő lenne az első magyar előadó, aki másodszor képviselhetné az országot az Eurovízión: 2011-ben dalválasztó verseny nélkül, a zsűri döntésével jutott ki Düsseldorfba, ahol a döntőbe került és a 22. lett What About My Dreams? (Szerelem miért múlsz?) című dalával.

Kétszer is a közönség juttatta tovább a Spoon együttest, amelyben Grósz Márton énekel és gitározik, mellette Földesi Péter (gitár, vokál), Nagy Miklós (basszusgitár, vokál) és Teremy Kristóf (cajon, zongora, vokál) szerepel. Akárcsak Wolf Kati, ők is svéd szerzőkkel dolgoznak, Keep Marching On című dalukat George Németh, Erik Fjeld és Ida Waerdahl írta. Szintén a nézői szavazatok segítették a döntőbe Gájer Bálintot, aki látványos szvinges dalát, a That’s How It Goest, Elek Norberttel és Johnny K. Palmerrel közös szerzeményét adja elő.

Utóbbi, Johnny K. Palmer az egyetlen, aki a fináléban két dalszövegével is szerepel. A másikat, a barátság próbatételéről, az összetartozásról szóló Beside You-t Mujahid Zoltán énekli, aki Csöndör László Diazzal együtt zeneszerzőként is jegyzi a számot. A nyolcas döntő kellemes meglepetése lehet az innovatív hangzású Passed, amelyben a Nizalowski ikrek közül Dorottya énekel, Fanni hárfázik, Godzsák Dávid játszik basszusgitáron, Szabó Levente pedig elektronikus eszközöket szólaltat meg. A budapesti életérzésről szóló Mesmerize című dalt ők négyen írták. A döntő nyolcadik résztvevője Ív, azaz Katona-Zsombori Éva, akinek a szerelem és az újrakezdés viszonyát boncolgató, dinamikus, Fire című dalát az előadó mellett Tóth Lóránt és Gálosi László jegyzi szerzőként.

A Dal szombati döntőjében is láthat a közönség extra produkciót. Kállay-Saunders András előadásában újra hallhatják a nézők a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon 5. helyen végzett dalt, a Runningot, valamint az énekes egy újabb számát, a Julietet is, az MR Szimfonikusok kíséretével, Balogh Sándor vezényletével. Fellép a showműsorban A Dal 2015-höz kapcsolódó akusztikus verseny győztese is, a Leander Rising zenekar, amely Lőjetek fel című dalát fogja előadni.

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Rúzsa Magdi Fonogram- és Artisjus-díjas énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel.

Fontos változás az elődöntőkhöz és a középdöntőkhöz képest, hogy a fináléban a négytagú zsűri az egyes produkciók után csak szóban ad értékelést, és akkor pontoz, amikor már valamennyi dal elhangzott. A döntő mezőnyéből így kikerülő legjobb négy dal közül a nézők SMS-ben és mobilapplikáción keresztül küldött szavazatokkal választják ki a verseny győztesét. A legtöbb nézői voksot szerző dal nyeri a versenyt, és ez a produkció képviseli Magyarországot a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon.

A Dal 2015-be 351 dalt neveztek, az előzsűri tavaly decemberre szűkítette le a listát 30-ra. A 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet május 19. és 23. között rendeznek Bécsben, 40 ország képviselője fog indulni, a magyar versenyző a május 19-i első elődöntőben lép színpadra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.