Az orosz, cseh, szlovák és francia sajtó Magyarországról

Magyarország Oroszország megbízható szövetségese lehet az Európai Unión belül, formálisan nem szakítva a szankciós politikával, miközben demonstrálja, hogy a büntetőintézkedések értelmetlenek és sokba kerülnek – hangzott el hétfő este a Pervij kanal orosz állami televíziós csatorna Voszkresznoje Vremja című politikai elemző műsorában.

 

“Magyarország szinte az egyetlen európai állam, ahol a hatalom és az erősödő jobboldali ellenzék támogatja a kapcsolatok erősítését Oroszországgal” – jegyezte meg az orosz államfő magyarországi vizitjét ismertető összeállítás készítője. A látogatás szerinte “politikai szempontból csak megerősítette, hogy az Oroszország elleni úgynevezett egységes euroatlanti front közel sem annyira egységes, mint amennyire Washington szeretné”. A műsorvezető egyre nyilvánvalóbbnak nevezte, hogy Európa nem akar szembenállást Oroszországgal, és szakítani sem akar vele.

A műsorban megszólaltatott kommentátor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor magyar kormányfőt nehéz lenne oroszbarátnak nevezni. Pjotr Akopov, a Kremlhez közeli vzgjlad.ru internetes hír-és elemző portál főszerkesztő-helyettese szerint a politikus gyakorlatias magyar érdekekből indul ki. “Ő egy magyar nacionalista, magyar hazafi, aki azt akarja, hogy országa erős legyen” – mondta.
http://www.1tv.ru/news/polit/278388

Orbán bírálja az Európai Unió Kremllel szembeni magatartását címmel közölt brüsszeli tudósítást a francia balliberális Le Monde. Az újság szerint “az EU hallgatólagos szabályait semmibe véve fogadta (Orbán) Vlagyimir Putyin orosz elnököt Budapesten, ugyanakkor  bírálta az Európai Bizottság energiapolitikáját, amelyet a hazája szuverenitása szempontjából károsnak tart”. A szerző Jean-Pierre Stroobants egy meg nem nevezett magas rangú brüsszeli diplomatát idézett, akit “nagyon aggaszt” a Budapest és Moszkva közötti közeledés.

A Le Monde szerint Putyin az energia területén próbál éket verni az uniós tagállamok között feltételezett szolidaritásba, miközben az energiaunió megteremtésére irányuló stratégiai tervezetet szerdán teszi közzé az Európai Bizottság.
http://www.lemonde.fr/europe/article/2015/02/23/viktor-orban-fustige-l-attitude-de-l-ue-envers-le-kremlin_4581519_3214.html

A konzervatív  francia Le Figaro Orbán elvesztette a parlamenti szupertöbbségét címmel számolt be a veszprémi választási eredményről. A Le Figaro értékelése szerint az eredmény “általános meglepetést” okozott. Orbán Viktor miniszterelnök népszerűsége meredeken esett a télen” – írta a  tudósító. Megjegyezte, hogy noha a kormány bagatellizálja a kétharmados többség elvesztését, a vereség szimbolikusnak tekinthető.
http://www.lefigaro.fr/international/2015/02/23/01003-20150223ARTFIG00315-hongrie-orban-perd-sa-supermajorite-au-parlement.php

A veszprémi választás eredménye ugyan még nem jelent Orbán-ellenes forradalmat, de bizonyos döntéseket a kormánynak ezután nehezebb lesz meghoznia – írja Martin Ehl, a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap külpolitikai rovatvezetője a Mennydörgés Veszprémben című keddi jegyzetében.

Leszögezte: hasonlóan az internetadót bevezetni akaró törvényjavaslat ügyéhez, a veszprémi választás is megmutatta, hogy megvannak a hazai korlátai Orbánék azon igyekezetének, hogy kompromisszumok nélkül uralják az ország életének minden szegmensét. Ehl szerint igaza van Navracsics Tibornak, aki kijelentette, hogy a Fidesznek új stratégiára van szüksége.

Az összes mérvadó szlovákiai újság foglalkozott kedden a veszprémi választás eredményével, melyet kommentárjaikban többnyire meglepőnek, szimbolikusnak neveznek, bár úgy vélik,  érdemi változásokat nem hoz majd.

Véget ért Orbán Viktor gondtalan politikai élete az alkotmányos többséggel – írta “Kész. Orbán Viktornak már nincs kétharmada” című cikkében a pozsonyi Pravda. A független szlovák lap azonban megjegyzi, még a kormányfő legádázabb ellenfelei sem merik remélni, hogy a veszprémi veszteség olyannyira meggyengítené őt, hogy ne tudná végigkormányozni a 2018-ig tartó kormányzati ciklust.

“Elvesztette varázsát a Fidesz” – címmel közölt kommentárt a pozsonyi Sme. A liberális szlovák lap úgy véli, az ellenzék aligha ünnepelheti a Fidesz alkotmányos többségének végét, részint mivel a független győztes, Kész Zoltán jelezte, bizonyos kérdésekben közös nevezőre juthat a Fidesszel, másrészt pedig azért sem, mert ha Orbánnak szüksége lenne az alkotmányos többségre, azt politikai alkuval kényelmesen megszerezheti.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.