Nyugati bevásárlóközpontok elleni támadásra szólított fel az al-Shabaab

Nyugati bevásárlóközpontok elleni támadásra szólított fel az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet – közölte hétfőn az amerikai Fox News televízió.

 

A szomáliai terroristák, akik 2013-ban több mint 60 embert gyilkoltak meg a nairobi Westgate Mallban, a hétvégén az interneten közzétett videoüzenetükben a Minnesota állambeli Bloomingtonban lévő Mall of Americát, a kanadai West Edmonton Mallt és a londoni Oxford Streetet nevezte meg megtámadandó objektumként.
Noha az amerikai belbiztonsági minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem tud olyan hitelt érdemlő bizonyítékról, amely szerint amerikai területen bevásárlóközpont elleni támadás készülne, a potenciális veszélyt komolyan veszik, ezért a Mall of America és más, hasonló létesítmények környékén a fenyegetés nyomán megerősítették a készültséget.
Megszigorították a kanadai üzletközpont védelmét is. Steven Blaney közbiztonság-ügyi miniszter kijelentette, hogy Kanadát “egyetlen terrorszervezet fenyegetései sem fogják megfélemlíteni”.
A CNN hétfői jelentése szerint az al-Shabaabnak a kenyai főváros elegáns bevásárlóközpontjában elkövetett terrorakcióját követően az FBI több hasonló amerikai létesítményben is védelmi gyakorlatot tartott. A zárás utáni órákban végrehajtott színlelt támadások célja a biztonsági hiányosságok feltárása volt. Az FBI programokat dolgozott ki az üzletközpontok védelmének megerősítésére.
Több amerikai szakértő úgy vélekedett, hogy a terrorcselekményekre való felhívással az al-Shabaab, amelynek támadásai eddig Szomália mellett az azzal szomszédos Kenyára és Ugandára korlátozódtak, az Iszlám Állam terrorszervezettel versenyre kelve próbálta meg magára terelni a közfigyelmet.
Az al-Kaidával szoros kapcsolatban álló al-Shabaabot, amely 2007 és 2011 között ellenőrzése alatt tartotta Mogadishut, az amerikai külügyminisztérium 2008-ban terrorszervezetnek minősítette. A szomáliai csoport toborzó tevékenységének eredményeként 2007 óta Minneapolis környékéről több radikális önkéntes is Szomáliába utazott.
A terrorszervezet vezetőjével tavaly amerikai dróncsapás végzett. Az al-Shabaab vezérkarának átszervezését követően bosszúval fenyegetőzött.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.