Külföldi sajtó Magyarországról – Financial Times, Rzeczpospolita

A paksi atomerőmű bővítéséről kötött szerződés EU-vizsgálatáról közöl írást a Financial Times hétfőn, míg a lengyel Rzeczpospolita a veszprémi választás eredményével foglalkozott.

 

A londoni gazdasági napilap brüsszeli és budapesti tudósítója, Christian Oliver és Andrew Byrne által jegyzett cikk szerint “egyre nagyobb veszély” fenyegeti az Európai Unió szabályozó testületei részéről a paksi szerződéscsomagot.

A Financial Times szerint jóllehet az Európai Bizottság a kétoldalú kormányközi egyezmény ellen nem emelt kifogást, ám a megbízási szerződések odaítélése már “rázós trösztellenes aggályokat” vetett fel.

Jelenleg két EU-testület is vizsgálja az ügyet. Az Euratom, amelynek hozzájárulása minden EU-tagállam számára szükséges nukleáris fűtőanyagok beszerzését célzó egyezményekhez, jelenleg visszatartja jóváhagyását technikai és pénzügyi meggondolásokból, bár a tárgyalások folynak – mondta a brit lapnak egy név nélkül idézett illetékes.

Emellett az Európai Bizottság versenyügyi illetékesei is vizsgálják az állami támogatásokat, illetve azt, hogy törvényesek-e az orosz kivitelezőnek, a Roszatomnak és társcégeinek pályáztatás nélkül odaítélt szerződések – áll a cikkben.

A Financial Timesnak egy szintén név nélkül idézett magyar kormányzati szóvivő azt mondta, hogy a brüsszeli bizottság nemzeti energiapolitikai ügybe próbál “fű alatt” beavatkozni.
http://www.ft.com/cms/s/0/3910c846-b908-11e4-b8e6-00144feab7de.html?siteedition=uk#axzz3SYr8frLV

Nagy meglepetésnek minősíti a hét végi veszprémi választás eredményét Jaroslaw Gizinski, a jobbközép lengyel Rzeczpospolita külpolitikai szerkesztője.

A lap Magyarország-szakértője cikkében kifejti: bár a hagyományosan jelentős jobboldali szavazóbázisról ismert körzetben „tiszta formalitásnak” tűnt, hogy Navracsics Tibor megüresedett képviselői posztját Némedi Lajos töltse be, mégis az ellenzék által támogatott független jelölt nyert.

Gizinski úgy látja, hogy a hétharmados többség elvesztése nem jár gyakorlati következményekkel, a legfontosabb parlamenti szavazásoknál a kormánypárt mindig számíthat néhány pluszszavazatra.

Ugyanakkor a fontos veszprémi mandátum elvesztésének jelképes súlya van mind a párt, mind a miniszterelnök számára a Fidesz népszerűségének csökkenése miatt – véli a szerző
http://www.rp.pl/artykul/1181282-Fidesz-utracil-wiekszosc-konstytucyjna.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.