Emléknap – Számos programmal emlékeznek a diktatúra áldozataira Budapesten

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a fővárosban számos programmal tisztelegnek azok emléke előtt, akik a diktatúra áldozataivá váltak – közölte Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) hétfőn az MTI-vel. A programok miatt forgalomkorlátozásokra is készülni kell.

 

A kommunista rezsim Budapestjét a “boldog békeidők” és a ’20-’30-as évek városképével és hangulatával szembeállító fotókiállítás, valamint a Terror Háza Múzeum programjai mutatják be.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én 14 órakor Budapesten, a Clark Ádám téren Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint Krasznay Béla, a Recski Szövetség Egyesület országos elnöke mond beszédet az áldozatok tiszteletére. Ezt követően a résztvevők elhelyezhetik az emlékezés mécseseit és virágait idősebb és ifjabb Hollán Sándor emléktáblája előtt, a Lánchíd budai pilonjánál.

A Terror Háza Múzeum a Hősök falához várja az emlékezőket, ahol 10 és 18 óra között protokollmentes mécsesgyújtással tiszteleghetnek az áldozatok előtt.

Szerdától egy héten át látogatható lesz a “Volt… lett” című szabadtéri fotókiállítás ugyancsak a Lánchíd budai hídfőjénél. Az MTI válogatott fotóiból álltó tárlaton a “boldog békeidők” és a ’20-as és ’30-as évek Budapestjének arcát és hangulatát állítják szembe a kommunista hatalomátvétel utáni város képével.

Az emléknap programjai miatt szerdán délután fél 1 és 4 óra között lezárják a forgalom elől Budapest I. kerületében a Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől a Szarvas térig. Ugyancsak lezárják délelőtt 9 órától este 8 óráig a VI. kerületben az Andrássy út páros oldali szervizútját a Vörösmarty utca és a Csengery utca között. Délután 2 és 3 óra között a Lánchíd déli járdáján nem tudnak majd közlekedni a gyalogosok.

A forgalomkorlátozások a Budapesti Közlekedési Központ érintett járműveire is érvényesek – emelte ki közleményében a HM NRH.

A lezárásokon felül már kedd este 6 órától szerda délután 4 óráig megállási tilalom lép életbe a Lánchíd utca mindkét oldalán a Clark Ádám tértől az Ybl Miklós térig (Lánchíd utcai nagy parkoló is). Ugyancsak kedd este 6 órától szerda este 8 óráig nem lehet majd megállni a VI. kerületben az Andrássy út páros oldalának szervizútján a Vörösmarty utca és a Csengery utca között, valamint a Csengery utca mindkét oldalán, a Csengery utca 41.-től az Andrássy útig. A rossz helyen parkoló gépjárműveket elszállítják.

Információ és részletes program a http://kommunizmusaldozatai.kormany.hu oldalon található – olvasható a HM NRH közleményében.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával nyilvánította minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. Az akció a totális egypárti diktatúra kiépítésének első lépése volt, a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését, a kisgazdapárt feldarabolását szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.
2015 Magyarországon a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, így nemcsak a kommunizmus emléknapján, hanem egész évben emlékezünk arra a mintegy 700 ezer emberre, akit a második világháború végén vagy után deportáltak az országból.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.