Fiatalos produkcióval ünneplik Kolozsváron Mátyás király születési évfordulóját

Verselők, vizuális művészek és az elektronikus zene képviselői tartanak közös szabadtéri produkciót hétfőn este Kolozsváron Mátyás király szülőháza előtt, az uralkodó születése 572. évfordulóján.

 

A produkcióban négy slammer: André Ferenc, Horváth Benji, Keresztesi Dávid és Vass Ákos, két vizuális művész: Banga Szilárd és Lamaskier, valamint DJ Fishman tesz kísérletet arra, hogy újraértelmezze Mátyás király hagyatékát mai szemmel.

A Slam Poetry Erdély csoport közösségi oldalán meghirdetett esemény Európa ifjúsági fővárosa rendezvénysorozatba illeszkedik. A produkció Mátyás király arcait hívatott bemutatni és értelmezni. Egyaránt táplálkozik a történelmi adatokból és a királyról szóló mesékből. Azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy ki volt Mátyás király, mi köze van Kolozsvárhoz és a fiatalsághoz, mit jelenthet a mai fiatalok számára.

A beharangozó szerint az esemény általánosabb kérdésekre is igyekszik választ találni. Arra például, hogy miként tiszteleghetnek a fiatalok a történelmi személyiségek előtt, mire jók a legendák, mit lehet belőlük megtartani és továbbvinni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.