Budaörsi rendőrök – Tóth Arnold: A kislányom hőse vagyok

(Budaörs, 2015. február 23. – Budaörsi Infó) A 2014-es évben elindítottunk egy cikksorozatot, amelynek az volt a célja, hogy közelebb hozzuk a budaörsiekhez a rendőri hivatást. Hogy bemutassuk, hogy milyen jó, és rossz oldalai vannak annak, ha valaki ezt a munkát választja. Korábbi cikkünkben Hodut Éváról olvashattak, aki a budaörsi kapitányság sajtóreferenseként dolgozik. Most a bűnügyi osztály készenléti alosztályának megbízott vezetőjét Tóth Arnoldot szeretnénk Önöknek bemutatni, aki immár 18 éve lát el szolgálatot a rendőrségnél. Az élete nagy részét a kapitányságon tölti, de amikor éppen nem dolgozik, akkor a tízéves kislánya mellett a horgászat az, ami boldoggá teszi.

 

 

Tóth Arnold alá tartoznak a készenlétes nyomozók akik az „azonnalos” nyomozati feladatokat végzik, a bűnjelkezeléssel, a rendkívüli halálesettel, eltűnésekkel foglalkozó kollégák. Mindezek mellett még a bűnügyi technika részleg is az ő alosztályához tartozik.

Ez azt jelenti, hogy három-négy napig náluk vannak az éppen aktuális ügyek, „amíg meleg”, beszerzik azokat az értékes információkat, amelyek alapján az elkövető kézre kerülhet.

 

Hogyan telik egy napja?

„Bejövök reggel a munkába, a fiúkkal, akik leadják a szolgálatot lemegyünk a bűnügyi osztályvezetőhöz. Ott beszámolnak az elmúlt nap munkájáról.

Átbeszéljük, hogy mi volt az elmúlt 24 órában. Felépítjük az aznapi stratégiát. Ezt továbbítom az új szolgálatba lépőknek. Kiosztom a feladatokat. Elméletileg 16 óráig tart a munkaidőm, de nagyon ritkán szoktam hazamenni már négykor. Általában ötig-hatig itt vagyok a kapitányságon. A fél életemet itt töltöm a munkahelyemen.  

Mielőtt haza megyek még ellenőrzöm a kollégáim munkáját és meghatározom a másnapi feladatokat. Azonban nem mindig csak az irodámban ülök. Ha van időm, akkor kimegyek a kollégákkal elfogásokhoz, különböző nyomozati cselekmények elvégzéséhez.

 

toth_arnold14

 

Mindig is rendőr szeretett volna lenni?

„Vagy rendőr, vagy katona szerettem volna lenni. Teljesítettem sorkatonai szolgálatot is.

Amiért a rendőrség mellett döntöttem az az, hogy abban az időben sokkal kevesebbet fizettek a szerződéses katonáknak. Úgy gondolom, nem hoztam rossz döntést.

Alulról kezdtem és minden lépcsőfokot végig jártam, hogy eljuthassak idáig. Először objektum őr voltam, innen előléptem fogdásnak. Aztán voltam járőr, járőrből lettem járőrvezető. Aztán lettem körzeti megbízott Törökbálinton. Később szolgálatirányító parancsnok Budaörsön, majd pedig alosztályvezető. Őrmesterként kezdtem, most pedig rendőr főtörzszászlós vagyok. Ha meglesz a nyelvvizsgám, akkor pedig lehetnék tiszt.”

 

 Tudna kiemelni egy olyan esetet, ami érdekes, vagy rendkívüli lehet a számunkra?

„A sikeresen elfogott illetve beazonosított gyanúsítottak hihetetlen sztorikkal szoktak elő állni  kihallgatásuk során, hogy megússzák a felelősségre vonást. Találkoztunk már mulatságos történetektől kezdve elgondolkodtató magyarázatokig mindennel.

A sértettről viszont azt gondolná az ember, hogy mindig igazat mond, azonban itt is vannak kivételek.

Nem is olyan rég történt, hogy bejött egy fiatalember a rendőrségre feljelentést tenni, azzal a történettel, hogy  elment szórakozni egy ismerősével akit nem szeretett volna megnevezni, és másnap egy pincében ébredt.

Ott több napig fogva tartották, és munkára kényszeríttették, majd pedig elengedték. Valamint egy korábbi tartozást követeltek rajta.

Gondoltuk hogy ez mögött egy jó kis velős ügy lehet. Viszont kicsit gyanússá vált az ügy második előadása.

Végül kiderült, hogy nem volt se fogvatartás, se kényszermunka. Elment szórakozni, az igaz volt. Tényleg máshol ébredt, de ez annak az eredménye volt, hogy elitta mindenét, és ezzel a történettel próbálta megmagyarázni, hogy miért nincs meg a pénze. A rendőrségre pedig azért jött, hogy hivatalos, hihető legyen a sztorija otthon.”

 

 toth_arnold6 rendorseg budaors police

 

Mit szeret a legjobban a szakmájában?

„A legjobban a munkám színességét szeretem. Nincs két egyforma nap, pedig lassan már 18 éve itt vagyok. Mindig vannak olyan helyzetek, amelyek megemelik az ember adrenalin szintjét. Imádom.

Mindezek mellett számtalan sikerélmény éri a rendőrségen az embert. Ha például elfogunk egy bűnözőt, az jóérzéssel tölt el. Ebben a szakmában az a jó, hogy a saját képességeinket tudjuk kamatoztatni, és ezáltal megfelelünk saját magunknak.  

Amikor sikerélményem van a rendőrségen, akkor nyugodtan fekszem le, hogy igen, ma mindent megtettem azért, hogy másoknak is  jó legyen. Elértem a saját erőmből egy dolgot, amit más nem érne el.”

 

Volt már olyan a munkája folyamán, amikor félt?

„Kevés ilyen eset volt, de volt.  A TV-székház ostrománál volt bennem némi félelem. Bent voltam a székháznál, amikor az ostrom volt. Az első sorban voltam a társaimmal, amikor ezt történt.”

 

toth_arnold13

A kislánya hogy éli meg, hogy a rendőrségen éli a fél életét?

„A kislányom egy gyönyörű hercegnő, és már 10 éves. Kedveli a rendőrséget. Be szokott velem jönni néha  a kapitányságra. Mivel beleszagolt ebbe a légkörbe szerintem kicsit jobban érdeklődik, mint egy másik gyermek. A legutóbbi szülinapjára is rendőrséggel kapcsolatos ajándékot kért.

 

toth_arnold

 

Sokszor halljuk, hogy negatív jelzőkkel illetik a rendőröket. Ön mit gondol erről, van olyan, hogy rossz rendőr?

„Nem minden pék süt egyformán jó ízű kenyeret. Nincsenek rossz rendőrök, maximum egy adott helyzetben nem lehet megfelelni az állampolgárnak teljes mértékben, így ez nem hagy benne kielégítő választ.

Ezért lehet, hogy rossz színben tűnik fel adott szituációban a rendőr, és akkor ezért lehet, hogy azt mondják a rendőrre, hogy rossz, vagy buta. Vannak köztünk is, mint mindenhol máshol, eltérő képességű munkatársak. Valamiben mindig valaki kiemelkedik. Vannak jobb és kevésbé jobb képességű rendőrök.

Viszont olyan nincs, hogy nagyon rossz rendőr, mert ha valaki alkalmatlan egyes pozíciók betöltésére, az a felmérések és ellenőrzések során gyorsan kiderül.”

 

 toth_arnold15

 

 

Az elmondottak alapján akkor Ön jó rendőr, hisz itt van. Mit gondol mitől jó?

Elsősorban azért vagyok jó rendőr, mert szeretem a munkámat. Azért mert szeretem, megteszek mindent azért, hogy gyarapítsam a tudásomat. Minden olyan képzésen részt is veszek, amiről úgy gondolom, hogy segítheti a munkámat. Korábban  elvégeztem egy személyvédelmi szaktanfolyamot, csapaterő-kiképző, intézkedés-taktikai oktató és egy túsztárgyalói tanfolyamot is. Minden kínálkozó lehetőséggel megpróbálok élni.

A mondás szerint is, a jó pap holtig tanul, a rendőr is találkozik olyan helyzetekkel, ami tartalmaz számára új, elsajátítható információt.  

Az új dolgokat keresni, kutatni kell, és rátermettség is kell. Úgy gondolom, hogy ez bennem megvan. Mindezek mellett a szüleimtől is mindig pozitív példát láttam. Ők is mindig tisztességgel dolgoztak, szerintem ez a génjeimben kódolva van.”

 

toth_arnold5

 

Hogyan képzeljünk el egy túsztárgyaló tanfolyamot?

Egy alap tanfolyamot végeztem el ami némi betekintést nyújt ezen érdekes beosztásba.

“Hosszú évek munkája az, hogy valaki jó túsztárgyaló legyen. Érdekes volt a feladat végrehajtása, amit el kellett végeznünk a tanfolyam során. Fontos volt a feladatok elvégzése során az önkontroll, sokat tanultam ebből. Szeretnék a jövőben több, hasonló jellegű képzésen részt venni, hogy ezeket a képességeimet, készségeimet tovább fejlesszem. Szeretem az összes ilyen szaktanfolyamot, mert kihívást jelentenek számomra, és sokat tanulok belőle.”

 

toth_arnold8

Mi az, ami nehézséget okoz a munkája során?

„Vannak olyan oldalai a rendőrségnek, amit nem ismernek az emberek. Gondoljon csak bele, hogy milyen nehéz elmondani egy szülőnek, hogy meghalt a 14 éves lánya. Ezt így kimondani egy szülőnek és látni a reakciót, szörnyű dolog. Vagy végignézni egy ember halálát.

Egy balesetnél, egy lány végig a szemembe nézett, amíg meg nem halt. Folyamatosan a szemembe nézett, mintha segítséget várt volna. Én tartottam az infúziót miközben tudtam, hogy a súlyos sérülései miatt menthetetlen, de mégis az ember reménykedve megtesz mindent. Ezek nagyon rossz dolgok, amiről az emberek nem beszélnek, mert nem is nagyon lehet elmondani azt a fájdalmat, amit a helyszínen érez..

A rendőri munkának ezt az arcát nem ismerik az emberek, csak azt, hogy megbírságoljuk őket.

Amikor egy járőrnek szakadó hóesésben – 10 fokban 8 vagy 10 órán keresztül kint kell irányítania a forgalmat, az nem kellemes. De mégis megteszi, mert ez a munkája. És erről nem tudnak az emberek, mert nem élik át, csak türelmetlenkednek, hogy miért nem halad a kocsisor.

Vagy a tüntetéseknél. Volt hogy 30 órán keresztül kint voltunk az utcán. Odajött egy idős ember és leköpött, és én nem tehettem semmit. Rendőrként tűrni kell.  

A 2006-os eseményekről őrzök egy emléket. Készítettem egy táblát azokból a kövekből amivel dobáltak minket.

 

Nagyon sok kollégám megsérült a TV-székház ostromakor. Tizenhatan mentünk Budaörsről, és néhány  órán belül 12 kollégám már egészségügyi ellátásra szorult. A legjobb barátom ott súlyosan megsérült. ”

 

toth_arnold4

 

A rendőrségnél van aki segít feldolgozni ezeket a traumákat?

„Kötelező eljárni időszakos vizsgálatokra, ha valakinek problémája van, akkor ezt segítenek feldolgozni. Én hozzászoktam a halál jelenlétéhez, amihez viszont nem lehet hozzászokni, az a gyermekek halála.

A rossz érzéseket el kell felejteni. Jön egy új nap, de vannak olyan élmények, amiket soha nem lehet elfelejteni.”

 

Bizonyára pozitív élmények is vannak a munkájuk során. A jó ki tudja egyenlíteni a rosszat az életében?

„Persze, vannak jó dolgok is, például amikor megmented valakinek az életét. Ezek akkora pozitív lökéseket adnak, hogy egyensúlyba helyezik a jót a rosszal.”

 

toth_arnold10

 

Hogyan lehet elkülöníteni a hivatást és a magánéletet? Le tudja vezetni le a feszültségeket, például valamilyen hobbival?

„Amikor valaki rendőr lesz, az kap egy bizonyos hatalmat a kezébe, olyan jogokat gyakorolhat, amit egyszerű állampolgárként nem. Ezekkel a jogokkal élni kell, nem szabad visszaélni.

Jogszabályoknak megfelelően kell élni és dolgozni rendőrként, és a szabad időben is. Én már másként nézek az emberekre, mint egy állampolgár. Én a mozdulataikat, a gesztusaikat nézem.

Ha pihenni szeretnék, akkor horgászni járok, mert az teljes kikapcsolódást jelent számomra.

A szabadidőmet a kislányommal vagy horgászattal töltöm. Járom az országot, mint egy jó vándor. Van egy törzshelyem a törökbálinti tónál. Nagyon szeretek ott horgászni. De szeretek új horgászhelyeket is kipróbálni. Új víz, új lehetőség, új élmény.

Gyermekkorom óta horgászok. Édesapám sokat horgászott, amikor pici voltam, és megszerette velem ezt a sportot. Egy ideig vele jártam horgászni, viszont amikor 12-13 éves lettem, akkor már egyedül.”

 

 

toth_arnold_hal

 

Mekkora volt a legnagyobb hal amit eddig kifogott?

„Többnyire pontyra horgászom. 23 kiló 10 dkg volt az eddigi legnagyobb pontyfogásom. Ennél vannak sokkal nagyobb halak is. Maximalista vagyok ezen a téren. Szeretnék mindig nagyobbat kifogni.

A nagy álmom, hogy egyszer 30 kilónál nehezebb súlyú pontyot akasszak meg. A legnagyobb halam egy harcsa volt, 47 és 50 kiló között volt, és 165 cm hosszú.

Versenyekre is szoktam járni, és az eddigi legjobb eredményem egy harmadik helyezés volt. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a francia  Starbaits cég magyarországi forgalmazójának támogatásával horgászhatok. Vagyis én vagyok az egyik magyarországi teszthorgászuk. A versenyzés mellett cikkeket is írok, amelyek a cég honlapján jelenik meg de volt, hogy  a Pontyvilág című újságban is lehetett olvasni.”

 

toth_arnold_hal2

 

Mi az ön nagy horgász-titka? Mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen nagy halat fogjon?

Én a tavak nagytestű lakóit próbálom kifogni bojlis módszerrel. „A titok nyitja a rutin és a kitartás. Sok időt töltöttem el a vízparton és megfigyeltem a halak mozgását. Próbáltam rájönni a ‘szokásaikra’. Ezeknek a nagy halaknak szerintem, ugyanúgy megvan a napi programjuk, mint az embereknek. Megszokott útvonalakon közlekednek saját rigolyáik és szokásaik vannak.

Arra kell rájönni, hogy hol járhatnak, hol táplálkozhatnak. Én többnyire nem a halat keresem a vízben, amikor radarozok, hanem a táplálkozó helyüket.   

A halak napi szinten fogyasztanak kagylókat, és azoknak a helyét kell megkeresni, a terített asztalt, és akkor már csak türelemre van szükség.”

 

toth_arnold_hal4

 

Milyen vizeket részesít előnyben?

„Általában nagy kiterjedésű vizekre járok horgászni. Ha ‘kapástalan’ éjszaka van, akkor csónakkal bemegyek a horgászterületre és hallgatózom, hogy merre járhatnak a halak. Csobogásuk, fürdésük ezt elárulja.  Nagyon fárasztó egy ötnapos versenyt végighorgászni, ha az ember tényleg küzd az eredményért, és nem csak ölbe tett kézzel várja a fogást.

Én fanatikus vagyok ezen a téren. Imádok akár szakadó esőben, orkán erejű szélben és télen is horgászni. A kifogott és pontymatracba helyezett halak visszaengedésük előtt a korábban felvett táplálékot az őket ért sokk hatás miatt kiürítik. Annak szemrevételezése elárulja, hogy milyen bojlit, magot vagy élő táplálékot fogyasztanak szívesen. Így ahhoz lehet igazítani az ideális csalit. Amikor ilyen részleteket is elmesélek akkor kicsit megmosolyognak az emberek. Próbálok ráhangolódni a halak észjárására. Úgy gondolom, hogy a kitartásnak az élet minden területén megvan az eredménye.”

 

toth_arnold_hal3

 

Ha kifogná az aranyhalat mit kívánna tőle?

„Nekem csak egy kívánságom lenne. Maximális egészséget kívánnék a családomnak. Ne érje őket soha baleset vagy támadás. Rangra, címre nincs szükségem, ebben a pozícióban jól érzem magam, amiben most vagyok.”

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.