Tűzvédelmi tudnivalók szórakozóhelyek üzemeltetőinek

Arra keresünk választ, mit kell tennie a szórakozóhely vezetőjének, hogy biztonságos rendezvényt szervezhessen, elkerülje a bírságot és a felelősségre vonást.

 

 

Mint emlékezetes, 2011. január 15-én a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen három fiatal nő meghalt, tizennégyen megsérültek. A rendezvény szervezői közül négyet vádoltak meg. A másodfokú eljárásban jogerősen mindösszesen 12 év fogházbüntetésre ítélték őket halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Ez az esemény vezetett oda, hogy a Belügyminisztérium az addigiaknál is szigorúbb intézkedéseket hozott a szórakozóhelyek biztonságosabbá tétele érdekében. Az elmúlt négy évben országosan tízmillió forintos nagyságrendben kerültek kiszabásra tűzvédelmi bírságok, több szórakozóhelyet hetekre, hónapokra, vagy véglegesen bezárattak.

 

Váratlan ellenőrzések

A váratlan éjszakai ellenőrzések legelső mozzanata a szórakozóhelyen lévő személyek megszámolása. (Ennek jelentőségére a későbbiekben térünk ki.) Ezt követően az épület használatbavételi engedélyét, illetve a dolgozók tűzvédelmi oktatását vizsgálja a hatóság. Nem jelenthet kifogást, ha például a biztonsági személyzet vagy a pultos csak részmunkaidőben dolgozik, őket ugyanúgy oktatni kell. Az oktatás idejét, helyét, témaköreit, az oktató nevét és a résztvevőket a tűzvédelmi oktatási naplóban kell rögzíteni, melyet az ellenőrzéskor a helyszínen fel kell tudnunk mutatni.

Új munkavállaló esetén legkésőbb a munkába állás pillanatáig kell megtörténnie az oktatásnak. A már meglévő dolgozóinkat minden évben újra és újra oktatásban kell részesíteni, melyet szintén dokumentálni kell. Ha olyan dolgozókat talál a hatóság a szórakozóhelyen, akik nem rendelkeznek tűzvédelmi oktatással, személyenként 100 ezer forint a bírság tétele.

Amennyiben a szórakozóhely befogadóképessége az 50 főt meghaladja, vagy az alkalmazottak száma (ide értve az alkalmi munkavállalókat is!) több mint 5 fő, Tűzvédelmi Szabályzattal is rendelkeznie kell a szórakozóhelynek. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű: amennyiben az első feltételnek megfelelünk, azaz olyan zenés szórakozóhelyet üzemeltetünk, ahol egy időben 50 főnél több személy tartózkodhat, már  Tűzriadó Tervvel is rendelkeznünk kell. Ha ezen dokumentumok nem állnak rendelkezésre, 250 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthatunk. A Tűzriadó Tervet évente gyakoroltatni kell a munkavállalókkal, ennek megtörténtét dokumentálni kell.

Ha a szórakozóhelynek, vagy az annak helyt adó épületnek van olyan helyisége, amelynek 300 főnél nagyobb a befogadóképessége, akkor rendelkeznünk kell Biztonsági Tervvel, illetve az illetékes jegyző által kiadott rendezvénytartási engedéllyel is.

A tűzvédelmi hatóság képviselői az ellenőrzés során el fogják kérni a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatának minősítő iratát, illetve ha van villámhárító az épületen, akkor a villámvédelmi rendszer időszakos felülvizsgálatának megtörténtét is igazolnunk kell. Ezen felülvizsgálatokat általános esetben 6 évente kell elvégeztetni. Fontos a minősítő iratot, illetve jegyzőkönyvet alaposan átolvasnunk, hiszen nem megengedett a benne szereplő hiba, hiányosság. Ilyen esetben a hatóság kötelezést ad ki a mielőbbi kijavításra, a vele járó bírság összege pedig 300 ezer forintig terjed.

Még a legkisebb kocsma esetén is szükséges minimum egy darab, MSZ EN 3 szabvány szerinti tűzoltókészülék készenlétben tartása. A készüléket a műszaki szabvány szerinti táblával vagy matricával (hivatalos nevén biztonsági jellel) kell jelölnünk, 2-2,5 méter magasságban. Fontos, hogy a tűzoltó készülékünk rendelkezzen az éves alapkarbantartás megtörténtét igazoló matricával és hologrammal. Ha a szórakozóhely többszintes (ide értjük a galériaszintet is!), vagy az összesített alapterülete meghaladja a 600 négyzetmétert, akkor máris több tűzoltókészüléket kell beszereznünk.

Amennyiben az épületben találhatók tűzvédelmi berendezések (például beépített automatikus tűzjelző rendszer, fali tűzcsap, hő- és füstelvezető rendszer), akkor azok féléves felülvizsgálatának, karbantartásának megtörténtét szintén igazolnunk kell. Mivel ezen berendezések kiemelten fontosak a tűzmegelőzés és tűzoltás szempontjából, így elhanyagolásuk esetén a legszigorúbb büntetésre számíthatunk: ha például elmarad a tűzjelző rendszer féléves karbantartása, a bírság összege 2 millió forintig terjed.

 

Használati szabályok

A fentiekben bemutatott dokumentumokon kívül természetesen számtalan olyan előírást (szaknyelven használati szabályt) fektet le az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amelyek betartása kötelező. Ezekből mutatjuk be a legfontosabbakat, amiket egy szórakozóhelyen ellenőriz a hatóság:

Biztosítanunk kell a kiürítés megfelelőségét (menekülési útvonalak, kijáratok, belső közlekedési utak)

Biztonsági jelekkel kell jelölnünk a menekülési útvonalakat (fontos szabály, hogy legalább egy iránymutató táblának mindig látszódnia kell)

Feliratoznunk kell a közművek nyitó és elzáró szerelvényeit (gázelzáró főcsap, vízelzáró főcsap, villanyóra vagy elektromos tűzvédelmi főkapcsoló), azok állandó hozzáférését biztosítani kell

A menekülési útvonalakon az éghető anyagú installációk, dekorációk nem haladhatják meg a fal- vagy a padló felületének 15%-át

50 fő befogadóképesség feletti szórakozóhelyen csak égés-késleltetett, lángmentesített dekoranyagok vagy akkreditált laboratórium által igazolt, a vonatkozó műszaki követelmény szerinti 1-es osztálynak megfelelő függönyök alkalmazhatóak

Folyamatosan figyelnünk kell rá, hogy a tűzvédelmi eszközök (tűzoltó készülék, fali tűzcsap, tűzjelző kézi jelzésadója) soha ne legyenek eltorlaszolva

Ügyelnünk kell az épület tűzoltó gépjárművek általi megközelíthetőségére

Ezzel a végére értünk a legfontosabb tűzvédelmi tudnivalók bemutatásának. Meg kell azonban jegyezni, hogy ahány épület, ahány szórakozóhely, annyi egyedi helyzet állhat fent. Nincs olyan recept, nem születhet olyan cikk, amelynek elolvasásával egy üzemeltető tűzvédelmi szakértővé válhat. Éppen ezért is javasoljuk, hogy vegyen igénybe tűzvédelmi állapotfelmérés-szolgáltatást, melynek keretében feltárják a legapróbb tűzvédelmi hiányosságokat is, így biztos lehet benne, hogy egy biztonságos szórakozóhelyet üzemeltet, és nem kell aggódnia a sok-sok százezer forintos bírság miatt.

 

(Magyar Tűzvédelem)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.