Pénzügyi bölcsességek a Bibliában

(Budaörs, 2015. február 13. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Egy kicsit rendhagyó forrást választottam a mai írásnak, a Bibliát. Ennek oka, hogy a magát kereszténynek valló Magyarországon nem lehet a Bibliából idézni, mert az embert egyből kirekesztik és furcsán néznek rá. Arisztotelésztől Nietzsche-ig, a Korántól a Mein Kampf-ig minden elfogadott, de ha valaki a Bibliára mer hivatkozni, az vagy szektás lesz, vagy fanatikus az emberek szemében.

 

Pedig a Biblia rengeteget beszél a pénzről és az anyagi életről (sokkal többet, mint például az imádkozásról), ha az emberek csak az ott leírtakat megfogadnák, nem lenne ennyi pénzügyileg sikertelen élet.

Ezért összeszedtem nektek néhány idézetet, ami a pénzzel kapcsolatos, szerintem ti is tanultok belőle. Célom a cikkel továbbra is csak a pénzügyi oktatás, ezért nem érintünk a cikkben etikai és hitbeli kérdéseket, csak pusztán az anyagi életvezetéssel kapcsolatos állításokat. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért mai magyarul írom le az idézeteket. Ha utána akarsz olvasni, érdemesebb egy modern angol fordítást használnod, pl. ezt, mert az, hogy “megöregbült a marhája” nem azt jelentette 500 éve, hogy megvénült a tehene, hanem hogy nőtt a vagyona.  (Sokan tudják már, hogy a közgazdaságtan mellett teológiát is végeztem, egyike vagyok a kevés teológus-szakközgazdásznak.)

 

Kezességvállalás: “Ha kezes lettél másért, a szavaid által kerültél csapdába. Mentsd ki magad ebből a helyzetből, még álmot se engedj magadnak, míg meg nem szabadulsz a csapdából. (Péld. 6:1-5)”

“Teljességgel megrontatik, aki kezességet vállal másért, aki pedig gyűlöli a kezességet, biztonságban lesz.” (Péld. 11:15)

“Bolond ember az, aki kezét adva kezességet vállal” (Péld. 17:18)

“Ne légy olyan, akik adósságért kezeskednek. Ha nincs miből megadnod, miért vigyék el még az ágyadat is?”

Ez a téma még sok helyen előfordul, azt gondolom, ennyiből is elég egyértelmű a Biblia álláspontja.

 

Hitelfelvétel: “Szolgája a hitelt felvevő a hitelt nyújtónak” (Péld. 22.7) Ha bárkitől hitelt veszel fel, automatikusan egy kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz vele szemben, ha tetszik, ha nem. Ameddig vissza nem adod a kölcsönt, egy alárendelt szerepben vagy. Ezért ne vegyél fel soha kölcsönt senkitől.

“Senkinek semmivel ne tartozzatok!” (Róm. 13:8)

“A gonosz kölcsönt kér és nem adja meg.” (Zsolt. 37:21) Ha bárkitől kölcsönt kértél, bármi áron meg kell adnod. Ha ez a bármi áron túl nagy árnak tűnik neked (gyakran az is), akkor a legegyszerűbb, ha soha nem kérsz kölcsönt.

 

Megtakarítás: “Kívánatos kincsek és (drága) olaj van a bölcs házában, a bolond pedig mindenét elkölti, amije van.” (Péld. 21:20)

A meggazdagodás igen egyszerű módja, ha bölcs emberként mindig kevesebbet költesz, mint amid van.

Rongyrázás: “Az egyik játssza a gazdag embert, noha semmije nincs, a másik teteti magát szegénynek, holott nagy vagyona van.” (Péld. 13: 7)

Mohóság: “Aki szereti a pénzt, annak soha nem lesz elég a pénze. Aki szereti a vagyont, soha nem lesz elégedett a bevételével.” (Préd. 5:10)

“Ahogy gyarapszik a vagyon, gyarapodnak annak megemésztői is” (Préd. 5:11) Hiába keresel egyre többet, mert a kívánságaid miatt egyre nagyobb lábon élsz. A nagyobb autó és ház fenntartása, a drágább nyaralások pedig gondoskodnak arról, hogy soha ne légy egy fillérrel se gazdagabb.

“Ne szeressétek a pénzt és elégedjetek meg azzal, amitek van.” (Zsid. 13:6)

“Vigyázz a kapzsisággal, mert nem a vagyontárgyakban való bővölködésben van az ember élete!” (Luk 12:15)

A pénzügyi tervezés fontossága: “Ha valaki építkezni akar, nem tervezi-e meg előre, hogy van-e elég pénze befejezni? Mert ha belekezd és nem bírja végigvinni, kicsúfolják.” (Luk. 14:28-30)

A függőségek szegénnyé tesznek: “Szűkölködő ember lesz, aki az örömet szereti, aki a bort szereti, nem lesz gazdag.” (Péld. 21:17)

A gyors meggazdagodás titkáról: “A hűséges (hívő) ember tele van gazdagsággal, de aki hirtelen akar meggazdagodni, megbűnhődik” (Péld. 28:20)

“A gonoszsággal szerzett vagyon elapad, de a lépésről-lépésre összegyűjtött növekszik.” (Péld. 13:11)

“Aki az ő földjét műveli, bőségesen lesz étele, de aki álmok után futkos, elszegényedik” (Péld. 28:19)

 

Diverzifikáld a portfoliódat: “Oszd szét, amid van hét-nyolc felé, mert nem tudod, milyen veszedelem jön a földre.” (Préd. 11:1)

Először alapozd meg az anyagi életed és csak utána akarj házat venni: “Végezd el a kinti munkáidat, készítsd elő a meződet és utána építs a házadat.” (Péld 24:27)

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.