Első fokon 16 év és egy hónapra ítélték Francesco Schettino volt kapitányt

Az olasz elsőfokú bíróság szerdán 16 év és egy hónapra ítélte Francesco Schettinót, a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia volt kapitányát. Szabadlábon marad a jogerős ítéletig.

 

Francesco Schettinót örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és öt évre attól, hogy kapitányként dolgozzon. Állnia kell a 2013 tavaszán kezdődött per költségeit is. A bíróság nem tartotta szükségesnek Francesco Schettino letartóztatását, hangsúlyozva, hogy soha nem menekült el a felelősségre vonás elől, részt vett a per majdnem összes tárgyalásán és soha nem próbálkozott meg a szökéssel. Francesco Schettino szabadlábon védekezhet a jogerős harmadfokú ítéletig. Az útlevelét sem vonták be.

Francesco Schettinót gondatlanságból elkövetett emberölés, tehetetlen személyek cserbenhagyása és a hajó elhagyása miatt ítélték el, valamint azért, mivel a hajószerencsétlenséget követő órákban nem működött együtt a közlekedési hatóságokkal. A vád 26 év és három hónap börtönt kért a volt kapitányra. Az elsőfokú bíróság azonban nem tartotta indokoltnak a súlyosbító körülmények figyelembe vételét, ezért az ügyészség által kért börtönbüntetésnél enyhébb ítéletet szabott ki.

Francesco Schettinót és a Costa Crociere hajótársaságot jelentős összegű kártérítés kifizetésére ítélték a túlélők, valamint a hajószerencsétlenség által érintettek javára. A bíróság többek között arra ítélte Schettinót és a hajótársaságot, hogy másfél millió euró nem vagyoni kártérítést fizessenek az olasz környezetvédelmi minisztériumnak, egymillió eurót az olasz kormánynak, félmilliót az olasz polgári védelemnek is. Kártérítést ítéltek meg Giglio sziget önkormányzatának is, amelynek partjainál a Costa Concordia zátonyra futott. A Costa Crociere korábban már egymillió euró közigazgatási bírságot fizetett, valamint 84 millió euró kártérítést több mint háromezer túlélőnek és az áldozatok családjainak. Francesco Schettino lakását és más vagyontárgyait az olasz hatóságok már a tárgyalás elején lefoglalták.

Az ítélet előtt az utolsó szó jogán felszólaló Francesco Schettino könnyeivel küzdve úgy fogalmazott, hogy a tengerjárón életét veszítő 32 emberrel együtt ő is meghalt a hajószerencsétlenségben. Schettino nem volt jelen az ítélet felolvasásakor.

A toszkániai Giglio parti szikláin 2012. január 13. este zátonyra futott Costa Concordián 4429 személy utazott. A tragédiában a tengerjárón dolgozó Fehér Sándor magyar zenész is életét veszítette.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.