Porosenko: rakéták csapódtak a hadsereg kelet-ukrajnai főhadiszállásába

Rakéták csapódtak az ukrán hadsereg főhadiszállásába, valamint a környező lakóépületekbe kedden a frontvonaltól mintegy 50 kilométerre lévő Kramatorszk városában – jelentette be Petro Porosenko elnök, hozzátéve, hogy a támadásnak sok sebesültje van a katonák és a civilek körében is. A későbbi hírek szerint a rakéták a városi repülőtér területén és a környékén lévő lakóövezetben csapódtak be.

 

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője este azt közölte, hogy az előzetes adatok szerint a támadás következtében 15-en haltak meg és 63-an sérültek meg, köztük öt gyermek. Szavai szerint a szakadárok korszerű orosz rakéta-sorozatvetővel úgynevezett fürtös, más néven kazettás tüzérségi lövedékeket lőttek ki a városra.

A kijevi hadműveleti parancsnokság közölte, hogy a becsapódott rakéták maradványainak, illetve a fel nem robbant lövedékek vizsgálata alapján megállapították, hogy a várost 300 milliméter űrméretű Szmercs (tornádó) rakéta-sorozatvetővel lőtték. A korábbi információk szerint Grad sorozatvetővel kilőtt Tornado típusú rakétákkal intéztek csapást Kramatorszk ellen. A rakétákat a szakadárok által megszállt Horlivka városának környékéről lőtték ki két hullámban: az első csapást a terrorellenesnek elnevezett hadművelet (ATO) kramatorszki főhadiszállására mérték, a második sorozat lövedékei a környező lakóépületek közé csapódtak be. Tornado típusú rakéták ukrán sajtójelentések szerint az orosz fegyveres erőknél vannak rendszeresítve.

A helyi rendőrség közölte, hogy egy rakéta a reptér területén csapódott be, ahonnan sűrű füst szállt fel. A detonációk károkat okoztak közlekedési és kereskedelmi létesítményekben. Helyszíni beszámolók és fotók tanúsága szerint sok fel nem robbant lövedék hever az utcákon, némelyik az aszfaltba fúródott be, de közzétettek fényképet olyan rakétáról is, amely egy lakóház erkélyéből áll ki.

A mintegy 200 ezer lakosú nagyváros egyike azoknak a településeknek, amelyeket oroszbarát szakadár fegyveresek az elsők között szálltak meg áprilisban. A várost nyáron foglalták vissza az ukrán erők, és már megindult benne az újjáépítés.

A Kramatorszk elleni váratlan támadást a szakadárok épp akkor hatották végre, amikor nagy erővel folynak a diplomáciai előkészületek arra, hogy szerdán Minszkben német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozón próbáljanak megoldást találni a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kedden Kijevben kijelentette, hogy a békés rendezés Oroszország politikai akaratától függ. Véleménye szerint Moszkvának utasítania kell a donyecki és a luhanszki szakadárokat, hogy hagyjanak fel a konfliktus további mélyülését okozó támadásaikkal.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.