Alsószállás szabályozása folyamatban van

(Budaörs, 2015. február 05. – Budaörsi Infó) Az Alsószállás Fejlesztéséért Egyesület weboldalán olvashatunk arról, hogy a terület adottságai miatt sokkal több figyelmet és egységes koncepció alapján történő intézkedést igényel. Eddig közel 70 telekre kérték a tulajdonosok a telekhatárok geodéta általi kitűzését. A kitűzésre február 14-én (szombat) 9:00 és 12:00 óra között kerül sor.  

 

A terület új képviselője a Budaörs Fejlődéséért Egyesület tagja, dr. Bakó Krisztina. Mandátumot szerzett még mellette Császárné Kollár Tímea (Jobbik) és Löfler Dávid (Fidesz–KDNP).

A terület szabályozására van szükség, olvasható az alsószállási hírekben, amiből a helyi tulajdonosok értesülnek.

A szabályozási tervnek a célja, hogy a terület természet közeli üdülőterületté válhasson úgy, hogy mindeközben megfelelő közlekedési rendszerrel és  lehetőségekkel is rendelkezzen.

Fontos kiemelni azt is, hogy az alacsony beépítés fenntartása érdekében szeretnék a telekszámot csökkenteni, de ezt nem kívánják ráerőltetni a lakókra, vagyis aki változatlan formában szeretné használni ingatlanát, az ezt megteheti.

 

A szabályozási terv:

Alsószállás területe 3 részre lett felosztva (MK-1; MK-2; MK-3), elválasztva Budaörs többi MK területétől.

A nagytelkes övezetre (jellemzően 1 útkapcsolattal rendelkező tömbökben lévő telkek, természetvédelmi területi kapcsolattal), a kertes övezetre (jellemzően 2 útkapcsolattal rendelkező tömbökben lévő telkek) és a kistelkes kertes övezetre (jellemzően 700-800 nm területtel rendelkező, 1:2 arányú telkek).

Az utcák előírt szabályozási szélessége 6 m, 12 m, 14 m, illetve 16 m lett.

A nyomvonalvezetésnél a tervezők a lehető legnagyobb mértékben igyekeztek figyelembe venni az igazságos arányosságot. Ez azt jelenti, hogy nem méterben, hanem a leadandó terület százalékában igyekeztek az arányosságot fenntartani azon esetekben is, ahol a telek két oldalát is érinti szabályozás. A jellemző területveszteség nagysága 6-7% között van.

A Körte utcával szembeni kiindulóponttal egy új, nagyobb méretű zsákutca fog kialakulni annak érdekében, hogy az Odvashegy oldalában illegálisan létesített bejárás megszüntethető legyen. Az utca végén kiszélesített forduló fogja biztosítani a nagyobb méretű járművekkel (pl. szemétszállító, hókotró) történő biztonságos használatot.

A 14 méter vagy ennél szélesebb utcákban kétoldali fasor telepítési kötelezettsége lett előírva.

A 14, illetve a 16 méter szélességű közterületeken elkülönített nyomvonalú kerékpárút kiépítése válik lehetővé.

Az eddigi oldalhatáros beépítési módot felváltotta a szabadon álló beépítés.

Megszűnt a nyeles telkek kialakíthatósága. Telekalakítás során új utcaszakasz magánútként alakítható ki.

Az egységes 1500 nm minimális telekterület helyett övezetenként eltérő mértékű előírás van (1500 nm – 900 nm – 720 nm) annak érdekében, hogy a telekegyesítések ésszerű módon lefolytathatók legyenek (pl. két utcai kapcsolattal is rendelkező, 2 db, 1000 nm telek keresztbe átosztva két önálló, széles utcafronttal rendelkező, beépíthető telekké legyen átalakítható).

15 nm-nél nagyobb épület létesítésének előfeltételévé vált, hogy a telek szélessége érje el a 16, illetve 18 méteres szélességet. Ennek célja, hogy ne épülhessen minden 8-10 méter széles telekre önálló, jelentősebb épület, amely idővel zsúfolttá teheti Alsószállást. A keskeny (8-10 m) telkek folyamatos egyesítése már eddig is megfigyelhető volt, mára a tulajdonjogi vizsgálat alapján csak a telkek kevesebb mint fele tekinthető ilyennek.

Azon telkek esetében, ahol azok területe jelentősen (min. 50%-kal) meghaladja a minimális kialakítható telekméretet, (0,5-1 m-el) magasabb épületek is létesíthetők.

Az oldalkert mérete 5 méterben lett meghatározva.

A részletesebb és pontosabb szabályokat, valamint a vonatkozó rajzi mellékletet az egyesület honlapján, a Megvalósulás menüpont alatt találják meg (Budaörs HÉSZ 26. oldal; rajzi melléklet 13, 14, 18 oldalak).

 

Jelenleg van ingyenes lehetőség arra, hogy az új tervvel összhangban lévő utcai telekhatárokat kitűzzék.

Ez nem jelenti azt, hogy egyúttal annak végrehajtása is kötelező, mivel az továbbra is önkéntes alapon történik. A közművesítésnek azonban előfeltétele a szabályozási tervben előírt közterületek rendelkezésre állása, önkormányzati tulajdonba kerülése.

Eddig közel 70 telekre kérték a tulajdonosok a geodéta általi kitűzést. A kitűzésre február 14-én (szombat) 9:00 és 12:00 óra között kerül sor. 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.